"Неразбираемо е, когато излиза от човек, който е с много висока военна подготовка. На всички е ясно, че Украйна е обект на агресия, която е непредизвикана с нищо и води до хиляди цивилни жертви и разрушения". Така министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира думите на президента Румен Радев, че "Украйна настоява да води тази война".

Министърът подчерта, че позицията на България за Украйна не е по-различна от тази на съюзниците ни. "За тези, които си мислят, че едва ли не някой там е натиснал българската делегация и тя си е променила мнението - отваря се сайтът на правителството и там се вижда решението на Министерския съвет, с което се приема националната позиция", поясни той пред Нова телевизия.

Като "невероятна" Тагарев определи обстановката по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Не така обаче щяло да изглежда в България, където кремълската политика имала сериозен успех. "Там на всеки 200-300 метра има украински и литовски флагове. България не изглежда така. И това е сериозен успех на кремълската политика спрямо страната ни и на пропагандата, която Кремъл води. Тя се подкрепя от значими обществени групи, партии и в някаква степен от президентската институция", добави той.

Тагарев обясни и за решението да има армия на НАТО на територията на страната ни. "В България се предвиждат няколко структури от системата за командване и управление. Най-същественото от тях е създаването на многонационален дивизионен щаб за сухопътна дивизия. Това е доста сериозно усилие, което трябва да направим в изпълнение на плановете", посочи той.

"Решение има, след като Русия нахлу в Украйна. Тези бойни групи, които съществуваха на ниво батальон, да станат бригадни бойни групи. В България доста бързо реагирахме. Ние имаме принос от 7 държави - наши съюзници, тук има техни войски и в момента. Идеята е тогава, когато е необходимо, ние да имаме цялата необходима инфраструктура. Става въпрос за до около 5000 души. Ние не разполагаме с инфраструктура, където да ги поканим, но може би няма и да се наложи", добави Тагарев.

Той подчерта, че срещата във Вилнюс е била доказателство, че съюзниците ни са готови да отбраняват и България. "Въобще върху Източния фланг на НАТО има много голям фокус. Нашите съюзници са готови да отбраняват и нас. Да пратят своите войски тук да воюват за нашата сигурност, за нашата територия, за нашия суверенитет", поясни министърът.

Министърът засегна и проекта за общо купуване на боеприпаси, към който България се включва след решение на Министерския съвет. "Специално, Европейският съюз пое една инициатива в три направления. Едното е да се предоставят максимално бързо боеприпаси на Украйна, за да може тя да воюва. Второто е да се координираме заедно, за да си закупим боеприпаси, да напълним складовете", обясни Тагарев.

Той подчерта, че основно става въпрос за 155 мм боеприпаси, които са приоритетни. "Форматът ще е минимум 8 години. Ние към момента не разполагаме с артилерия с този калибър и ракетни системи за залпов огън, но планираме да закупим и ще може да купуваме боеприпаси. Идеята е, че при по-големи количества, цената ще падне", обясни Тагарев.