Военният министър Тодор Тагарев коментира в предаването "Лице в лице" горещите теми какво и колко оръжие ще предоставим на Украйна, както и ще бъдат ли изпращани български бойци на фронта, каквито слухове се пласират в социалните мрежи.

Запитан има ли изобщо някаква идея за изпращане на българи в Украйна - било то доброволци или други, той отвърна: "Доброволци има и сега. Няколко хиляди доброволци се бият на страната на Украйна. Нашата държава няма отношение към този въпрос - решили са... Но нито някой може да ви изпрати, нито има намерение да ви изпраща, нито е дискутирано изпращане... Аз не знам защо продължава тази тема да се върти", обясни Тагарев и посочи, че България няма да изпраща военнослужещи в Украйна.

"Ние вече даваме муниции. Даваме и след решението на Народното събрание от 9 декември и Министерския съвет предостави един транш. Сега предоставяме втори транш. Ние предоставяме боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние. Те са извън нормативите за поддържане на запаси и осигуряване на подготовката на армията", каза министърът на отбраната.

"След като тези искания се предоставят от президента, те са високи и важни приоритети. Ще ги разгледаме внимателно, ще преценим нашите възможности и действайки в съответния със закона, ще вземем решения, ако имаме възможност да посрещнем тези искания", добави министърът на отбраната.

"Предоставяме боеприпаси над изискваните по нормативи за военно време и оставяме боеприпаси, които ще ни позволят да водим нормална учебна бойна подготовка", посочи Тагарев.

"Наши предприятия ще могат да произвеждат боеприпаси по стандартите на НАТО. Затова е важно да влезем в тази инициатива, защото ни дава възможности за инвестиции в отбранителната ни индустрия. Парите са от фонд на ЕС", допълни той и уточни, че България е един най-големите производители на боеприпаси в Европа.

"Поставяме въпроса дали има възможности за такъв "Триъгълни сделки". Въпросът вече не се повдига в НАТО. Някои страни преди месеци дадоха свои платформи на Украйна и получават обратно финансиране. Ние все още имаме възможност по втори вариант да предоставят помощ. Наши съюзници предоставят финансови компенсации, ако дадем помощ на Украйна основни платформи - самолети, ракетни комплекси, артилерийски системи, бронетанкова техника. Това направиха няколко страни и основно от германските складове. Не на нова техника, но техника, която е в годно състояние. Няколко наши съюзници получиха или машини за пехотата или танкове "Леопард", коментира министърът на отбраната.

"Към нашите самолети няма интерес вече. Има интерес към части или самолети, които да се ползват за части. Фокусът е за ускоряването на действието на коалицията Ф-16. Украйна ще получи изтребители Ф-16 от Дания, Нидерландия, Белгия, Португалия, Норвегия, които минават към по-новото поколение изтребители", обясни Тагарев. Към момента не се дискутира вариантът за предоставяне на танкове, но е възможно в бъдеще темата да се повдигне. Подлежи на дискусия и ПВО системите, но предстои анализ.

"В момента основно даваме боеприпаси. Анализът ще покаже какво друго можем да дадем. Това е комплексен процес и може да отнеме месеци", каза още Тагарев.

"Когато предният редовен кабинет говореше, че един патрон няма да дадем на Украйна, имаше намеса на много посредници. Сега нашите предприятия ще работят директно с фирмите, с които работи Украйна. Когато съюзно правителство каже - това е фирмата, с която работим, работим с нея. Има много фирмички, които обикалят и търсят възможности. Това не е и в интерес на Украйна, защото цената се вдига. Вакуум не съществува. Когато политиката беше, че не изнасяме за Украйна, той се запълни от желаещи да участват в тези поръчки. Някои хора са направили пари от своята функция".

"Имало е случаи на хуманитарна помощ, която е безвъзмездна. За военната помощ сме компенсирани, поне частично. Европейските фондове се създават с вноски на всички страни членки. Ние даваме под половин процент. Сумата от България е малка. Когато извадим от складовете годно, но на години въоръжение и боеприпаси, получаваме компенсация около 55%".

"Цяла Европа се е обединила около това да помогне на Украйна, разбирайки стратегическия ефект от това украинските сили да успеят да освободят цялата си територия и да изтласкат окупатора, и да вървим към по-траен мир. Негативният сценарий е Русия да овладее територии и да спечели от агресивната си политика и след малка почивка да продължи с агресивните си намерения. Приключване "по някакъв начин" не е в нас интерес. В наш интерес е Русия да бъде изтласкана. Ние трябва да се върнем към международния правов ред", подчерта министърът на отбраната.

Тагарев уточни, че е консултирал Министерството на отбраната на Украйна, както и Монголия, Аржентина и Чили.

"Путин така се подреди с това влизане. И преди войната съм давал такива интервюта. Ако Путин си позволи мащабна агресия срещу Украйна, Афганистан ще им се стори като разходка за гъби. Там загубиха около 15 хил. души, а в Украйна, според изчисления, над 100 хил. Мотивацията в Украйна е на високо равнище и нямат съмнение, че ще освободят своите територии. Само това е начинът да има стабилност в Източна Европа. Ако Русия постигне своите цели, ще тръгнат наново", подчерта министърът на отбраната.