Министърът на отбраната Тодор Тагарев на този етап не възнамерява да подава оставка, въпреки че добави - "това винаги би могло да се случи". Той коментира, че критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към него са произтекли заради грешна интерпретация на медиите. Попитан за това, че и съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски му поиска оставката, Тагарев каза, че официално подкрепящите кабинета политически сили са ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Г-н Борисов е много внимателен в изказа си, той казва "ако е вярно, че Тагарев е заявил еди какво си, ние не сме съгласни". Аз съм казал нещо, журналистите го представят, то стига по друг начин, той критикува по начина, по който му е представена информацията", коментира Тодор Тагарев в ефира на Нова телевизия. "До момента аз мисля, че не съм дал поводи за такъв тип критика", категоричен е министърът на отбраната.

Поводът за острата реакция на ГЕРБ-СДС и ДПС беше настояването му депутатите да побързат с гласуването на проекта за инвестиционен разход за покупката на американските машини "Страйкър". Тагарев обясни и в студиото, че сроковете ни притискат.

"Трябва да действаме в много кратки срокове, защото депутатите ще одобрят проекта за инвестиционен разход, след това МС упълномощава кой ще подпише, после влиза в НС на две четения и след ратификацията се прави плащане. Сроковете не са толкова големи, колкото изглежда.

Уверенията от депутати са, че ще успеем да се справим, но зависи от скоростта, с която те действат. Ние максимално бързо придвижихме проекта, внесен на 21 сепетмври, и аз разчитам, че ще спазят уверенията и ще имаме договор до края на годиата. Вече зависи от скоростта с която те действат", заяви Тагарев.

Попитан дали ще остане в правителството и след ротацията на кабинета, Тагарев заяви: "Е, това не зависи от мен. Ако ми предложат, ще го помисля, ще видя как ще бъде конфигуриран кабинетът след ротацията и тогава ще взема решение".

Той още веднъж повтори, че на този етап не обмисля оставка, а ако това се случи, "винаги мога да се върна към академичните ми занимания", където, по думите му, даже се чувствал по-спокойно. "Но на този етап не", отсече военният министър.

Той обобщи, че България е засилила бдителността си по отношение на риска от терористични атаки заради конфликта между "Хамас" и Израел. "Към момента няма такива индикации в нашата страна", подчерта той като аргумент, че няма терористична заплаха. "Взимат се мерки този конфликт да не намери някакво странично проявление от поддръжници на едната или на двете страни на наша територия", добави той. По думите на военния министър нито НАТО, нито България планира да вземе страна в конфликта в Близкия изток.

Тагарев отново открои действията на Русия като най-голям риск за страната ни и Евроатлантическия регион. Той не скри, че Киев отново е поискал помощ от София.

"Нашите възможности от тази гледна точка са ограничени. Търсим варианти. Основно нашата помощ е с боеприпаси - в по-малка степен това, което е налично в складовете на армията, и в по-голяма - това, което произвежда индустрията ни", посочи ресорният министър. Тодор Тагарев заяви, че страната ни няма нови системи за противовъздушна отбрана, които да предостави на Украйна, но, ако се отдаде възможност, би помогнала със старите си.