Всеки един конфликт увеличава рисковете от бежанци, но не очакваме в скоро време да има увеличаване на бежанската вълна от района на Израел и Ивицата Газа. Това заяви пред журналисти в Пловдив министърът на отбраната Тодор Тагарев, който присъства на отбелязването на Деня на военния парашутист в Съвместно командване на специалните операции.

"Засилихме присъствието на армията на границата, службите следят обстановката. Имаме готовност, ако се повиши рискът, да предоставим повече сили и средства за защита на границата, но това не се вижда в близките седмици.", каза още Тагарев. 

По думите му основната задача към момента е на службите и Министерството на външните работи, които следят обстановката. Тагарев посочи, че присъствието на армията на границата вече е увеличено в малка степен, но към момента опасност няма.

Тагарев определи появата на руски МиГ-31 в неутралните води на Черно море като "ново провокативно послание на Кремъл", но успокои, че няма риск и опасност от това. 

"През последните няколко години руски самолети редовно летят в това пространство и задействат силите за противовъздушна отбрана на НАТО и няма съществена разлика със сегашната ситуация", коментира Тагарев, цитиран от БТА.

"Армията ни има нужда от много видове въоръжение, оборудване и оръжейна техника, работим комплексно. Изучаваме уроците от Украйна, където масово се използват - безпилотни системи. Тяхната употреба ще залегне в програмата за инвестиции, която ще бъде внесена следващия месец в Народното събрание.", каза още Тодор Тагарев.

Той допълни, че по отношение на безпилотните апаратни системи за сухопътните войски - вече има две обществени поръчки и въпреки че се използват масирано във войната в Украйна, на тях по-скоро се гледа като консуматив на най-ниско ниво, като на снаряд.

"Не съм видял изцяло завършена машина, произведена в България, която да удовлетвори нашите нужди, говорим за няколко типа машини с комплексно обслужване, симулатори, но българската индустрия не може да отговори на тези изисквания", е мнението на военния министър.