Пенсионираният началник на свиленградската Пожарна служба Валентин Ангелов има шанс да стане част от 44-то Народно събрание на Република България. Той бе шести поред в листата на ГЕРБ за 29-и МИР-Хасково. Ако не се откаже, би следвало да влезе в Парламента след като днес Делян Добрев подаде оставка като народен представител. Решението на Добрев идва след разговор с премиера Бойко Борисов, съобщават от партията.

 

Валентин Ангелов има над 30 години стаж в системата на МВР, съобщи "Старият мост". След завършването на висшето си образование в Москва през 1986 г. започва трудовата си кариера като инспектор в отдел "Пожарна охрана" към Областната дирекция на МВР в Хасково. От 1992 г. до 2015 г. бе началник на Районната служба по пожарна безопасност в Свиленград. През този период неведнъж е изпълнявал тежки професионални задачи и е организирал гасенето на големи пожари, преминали по терени от хиляди декари. Ангелов ръководеше спасителните операции при голямото наводнение от февруари 2012 г., когато трябваше да се евакуират десетки свиленградчани, а на помощ се притекоха водолази и пожарникари от други краища на страната. По време на бедствието лично директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" /ПБЗН/ комисар Николай Николов му предложи да стане зам.-шеф на главната дирекция, но той отказа високия пост. За проявената съобразителност при спасителните операции тогава той бе награден с "Почетен знак на МВР III степен". През 2010 г. пък свиленградчанинът ръководеше отряда от 95 български доброволци, които бяха изпратени на помощ в Подмосковието, за да се борят с избухналите там огромни пожари. За проявен висок професионализъм след това Валентин Ангелов получи орден "За храброст", който му бе връчен лично от руския президент Димитрий Медведев. Същата година на официална церемония по повод празника на града - 5 октомври, той бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Свиленград".

Ако Валентин Ангелов се съгласи да стане част от 44-то НС, депутатите от Свиленград ще бъдат двама. Както е известно, в момента инж. Никола Динков е народен представител от БСП.