Политическите сътресения в България привличат вниманието на международните медии. Дали ветото за Северна Македония няма да събори правителството на реформатора Кирил Петков? Ето цитати, събрани от DW:

Агенция Франс Прес пише, че внесеният от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството може да се окаже първият успешен в демократичната история на страната. Агенцията съобщава, че Слави Трифонов е решил да изтегли своите министри от коалиционното правителство поради разногласия, свързани с бюджета и с отношението към съседна Северна Македония.

А големият всекидневник "Зюддойче Цайтунг" публикува статия от Катрин Калвайт, в чието подзаглавие четем: "България спори за еврочленството на Северна Македония. Дали това ще събори правителството?"

Много оспорвана тема в България

Авторката припомня за скорошната визита на германския канцлер Олаф Шолц и за настойчивите му призиви към София да вдигне ветото. Тя пише още, че спирачката за Скопие е била ударена от предишното правителство на Бойко Борисов и коментира това решение така:

"Борисов, който слезе от власт и беше сменен от четворна коалиция под ръководството на реформатора Кирил Петков, гледаше най-вече да събере вътрешнополитически точки. Но културната автономност на Северна Македония си остана и след него спорна тема, с която чудесно можеше да се води пропагандна политика. Тя е прицелена към националистическия сегмент от обществото и към клиентелата на две от партиите в коалицията: симпатизиращите на Русия социалисти и ИТН на популиста и шоумен Слави Трифонов."

Германската журналистка припомня, че навярно под западен натиск Петков е споменал възможността да се вдигне ветото, а политиката към Северна Македония да бъде гласувана в парламента. "По този къде елегантен, къде не толкова елегантен начин Петков доброволно се отказа от правото си да начертае посоката, но дори само намекът, че позицията към Скопие може да бъде смекчена, се оказа достатъчен: Трифонов начаса заговори за "предателство спрямо националните интереси", а шефката на социалистите Нинова внесе остро възражение. (...) Очевидно, колкото и Петков да лавира, смяната на позицията относно ветото върху преговорите на ЕС със Северна Македония създава голям политически риск," коментира германският вестник.

Петков поведе политика на сближаване

По същата тема Франс Прес припомня: "Министър-председателят Петков напоследък води политика на сближаване със Северна Македония и се срещна с тамошния правителствен ръководител. Тази среща породи в Северна Македония надеждите, че София може да прекрати съпротивата си срещу желанието на Скопие за еврочленство. Но в България евентуалното приемане на съседната страна в ЕС е изключително оспорван въпрос".

А в края на цитираната статия в "Зюддойче Цайтунг" Катрин Калвайт пише: "Населението е раздвоено по въпроса колко силна подкрепа трябва да се дава на Украйна, която премиерът Петков еднозначно посочва като жертва на руска агресия.

В ЕС Петков става все по-видим и играе нова, по-силна роля - и се възползва от този факт, за да критикува опитите за руска намеса. Факт е, че поне досега коалицията не се е карала публично заради позициите по отношение на войната. Все още Петков задава тона: "Когато най-силно зависимата от Русия страна в ЕС може да се възправи срещу Русия, значи ще могат и други".

Материалът е публикуван ТУК>>