Бивши и настоящи лидери от цял свят се сбогуваха с бившия френски президент Жак Ширак, починал миналата седмица на 86 години, предадоха световните агенции.

Вижте снимки >>

Ковчегът с тленните останки на бившия държавен глава бе преместен днес в църквата "Сен Сюлпис" след вчерашното поклонение пред катедралата "Сен Луи" в парижкия комплекс "Дом на инвалидите", където всички граждани получиха възможност да се сбогуват с видния френски политик.

На литургията в "Сен Сюлпис", която е втората най-голяма в Париж след катедралата Нотр Дам,  присъстваха около 80 чуждестранни представители, сред които президентите на Франция Еманюел Макрон, на Русия Владимир Путин, на Италия Серджо Матарела, на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Снимка: АР/БТА

Сред 2000-те души на службата бяха и премиерите на Унгария и на Ливан - Виктор Орбан и Саад Харири, бившият президент на САЩ Бил Клинтън, йорданският крал Абдула Втори, емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани и др. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не присъства по здравословни причини. Заради крехко здраве на службата не дойде и вдовицата на Ширак - Бернадет. Присъстваха бившите френски президенти Никола Саркози, Франсоа Оланд и Валери Жискар Д'Естен.

Путин на церемонията по изпращане на тленните останки на Жак Ширак

Снимка: АР/БТА

Събралите се аплодираха при внасянето на ковчега, покрит със синьо-бяло-червеното знаме на Франция. Архиепископът на Париж монсеньор Мишел Опети се поклони пред ковчега.

Снимка: АР/БТА

"Бившият президент Ширак изпитваше истинска любов към хората", припомни на службата архиепископът на Париж Мишел Опети. Той допълни, че Ширак е бил въплъщение на обичта към другите, която липсва в съвременното общество.

"Сбогом и благодаря Ви, господин Ширак!", каза архиепископът.

Снимка: АР/БТА

Преди заупокойната служба в църквата "Сен Сюлпис" в мемориалния комплекс Дом на Инвалидите имаше церемония по отдаване на почит на Ширак. На нея присъства Макрон, който не произнесе реч. Военен оркестър изсвири "Марсилезата", а после ковчегът на Ширак, покрит с френското знаме, беше изпратен с военни почести. От Дома на Инвалидите до храма "Сен Сюлпис" катафалката с ковчега премина по улици, пълни с хора, дошли да се сбогуват с бившия президент.

След церемонията в църквата "Сен Сюлпис" катафалката с ковчега потегли към гробището Монпарнас. Там Ширак ще бъде погребан до дъщеря си Лоранс, починала преди три години.

След църковната служба президентите на Франция и на Русия размениха няколко думи на крак. Разговорът продължи около две минути. Макрон организира обяд в Елисейския дворец за някои от чуждите гости, дошли на поклонението

Жак Ширак става първият президент на Петата република, погребан в столицата на страната. Управлявал Франция 12 години - от 1995 до 2007 г., преди това кмет на Париж в продължение на три мандата, а също така премиер на страната от 1974 до 1976 и от 1986 до 1988 г., Жак Ширак почина на 26 септември на 86-годишна възраст.  През 2005 г. лекарите откриха на Ширак заболяване на сърдечно-съдовата система. През 2016 г. здравето му рязко се влоши след смъртта на по-голямата му дъщеря. През последните три години политикът не участваше в официални церемонии и рядко приемаше посетители.

Трийсет на сто от участниците в допитване на службата "Ифоп", цитирано от "Журнал дьо диманш", определят Жак Ширак като най-добрия президент на Петата република. Също толкова анкетирани поставят начело първия френски лидер, оглавил страната след Втората световна война - Шарл де Гол, чиито идеи са вдъхновявали и самия Ширак.

Французите виждаха в Жак Ширак "положителния образ на човек, радващ се на живота", ценяха неговата "близост до народа".

Сред основните му постижения гражданите посочват отказа на Франция да участва в американското нахлуване в Ирак, премахването на редовната наборна служба, намаляването на президентския мандат от 7 на 5 години, официалното признание, че Франция е участвала в депортирането на френските евреи през Втората световна война, а също и речта му в Йоханесбург от 2002 г., в която той призова световните лидери да обърнат внимание на климатичните промени.