Социологът Олга Криштановская в течение на последните десетилетия изучава руския политически елит, а имаше периоди, през които бе и част от него. Сега тя твърди пред Bloomberg, че вече има сценарий за предаване на властта след като приключи последния мандат на президента Владимир Путин.

"В момента Владимир Путин се намира на върха на йерархията на властта в Русия. Но той не може да се кандидатира отново за президент на следващите избори. Тогава? На него му е нужна някаква длъжност или специално създадена за него структура с разширени пълномощия", казва социологът.

Според Криштановская, такава структура ще бъде Държавен съвет, който ще поеме контрола над армията и силовите структури в страната.

"Ако Путин оглави такъв силен Държавен съвет, то новоизбраният президент, който и да е той, няма да може да упражнява такава власт, каквато сега има руския президент. Владимир Путин ще стане нещо като арбитър между властите в Русия", смята социологът.

Според нея, има признаци, че вече е започнал процес на формиране на новия властови център. В Администрацията на Кремъл вече е създадено звено по "осигуряване дейността на Държавния съвет".

Този нов център на властта е необходим, за да се отсрочи настъпването на смутни времена в Русия и борбата между клановете за властта. "Представителите на различните кланове във властта ще предложат свой човек за президент и ако един от тях спечели, останалите ще се почувстват загубили и ще поискат да възвърнат позициите си", смята Криштановская.

Според нея, основен риск при такъв сценарий е липсата на промяна на върха на властта в Русия. "Ако Путин не позволи на новия президент да стане истински държавен глава, то цялата власт ще остане зависима само от него. А дългите периоди на управление на един и същи човек обикновено завършват с крах и смутни времена", смята тя.

Според Криштановская, Путин ще заложи за свой формален приемник на човек, роден през 70-те години на миналия век, способен да внесе в управлението нова енергия.

"Приемникът трябва да е руснак, с руска фамилия, да не е много дързък и смел, да има нормални отношения с всички от старата гвардия на Путин, не е задължително да е умен, но трябва да може да манипулира хората", казва още социологът.