ВМС са гарант за суверенитета на страната, каза военният министър на тържеството за 143-та годишнина от създаването им

"Министерството на отбраната ще продължи да подкрепя изграждането и поддържането на високотехнологична база за военния флот, заяви военният министър Димитър Стоянов по време на тържеството по случай 143-та годишнина от създаването на Военноморските ни сили. Той подчерта, че ВМС не са само история, а гарант за суверенитета и независимостта на страната ни. Като доказателство за професионализма на военните моряци той изтъкна успешно приключилото учение "Бриз 2022" с участието на 11 държави, провело се в изключително усложнена геополитическа среда, съобщава БТА.

Проектът за новия многофункционален патрулен кораб се развива с бързи темпове, това е факт, благодарение на настойчивостта на командирите и военнослужещите, подчерта още миинистърът на отбраната, съобщават от МО.

"През 143-те години от създаването си до днес военният флот е доказал, че винаги е там, където трябва", каза командирът на Военноморските сили, контраадмирал Кирил Михайлов в приветствието си за празника.

"За 143 години са се променяли условия, кораби, техника, но постоянни са останали желанието, себеотрицанието и волята на военните моряци, допълни Михайлов. Според него днес флотът се движи напред, придобива нови способности, реализира различни проекти. Командирът подчерта, че ВМС винаги ще пазят българските фарватери чисти и безопасни, а моряците ще са на бойния си пост, докато я има България", гарантира контраадмииралът.

Снимка: Фейсбук, страница на МО

"Военноморските сили сами предизвикват успеха чрез своите упорити и своевременни действия", каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Снимка: Фейсбук, страница на МО

Той подчерта, че днешните условия са на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници, а мерките за повишена бдителност поставят по-високи изисквания за развитието на способностите на ВМС и на съвременните военнослужещи.