България в момента се управлява от една нова коалиция - ДПС и ГЕРБ, на базата на договорки по коридорите на парламента, които не са в интерес на българското общество. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев пред Нова телевизия.



"Пъпната връв, която свързва ГЕРБ и ДПС, до скоро скрита коалиция, вече е официална", допълни той.

Мирчев обясни, че става въпрос за Закона за вероизповеданията. "Поправките са много и по-голямата част от тях са свързани със заплатите на свещенослужителите - неща, които по принцип са говорени и пред президента. Но в преходни и заключителни разпоредби пише много ясно - всички задължения на вероизповеданията до 31.12.2018 г. да бъдат опростени. Единственото вероизповедание със задължения в България и те са над 10 млн. лв., а според експерти - 12 млн. лв, са на мюфтийството", подчерта народният представител.

Той коментира, че всички вероизповедания могат да си плащат данъците към НАП и държавата редовно, а това вероизповедание е решило да не го прави.

"ДПС сключват сделка с ГЕРБ - от едната страна стои ветото на президента, а от другата - опрощаването на тези 12 млн. лв. Опрощаване в такива размери на данъци ще удари по джоба на всеки български гражданин", каза още депутатът от левицата.

По неговите думи този текст е написан само за тях и обслужва интересите на ДПС. "По време на разговорите при президента не е ставало въпрос за такова опрощаване. Там става въпрос да се пресекат опитите за плащане от трети държави. Държавата, чрез бюджета, поема финансирането на заплатите, а тук говорим за неплатени данъци", обясни Мирчев.

Народният представител припомни, че по време на скандала с Изборния кодекс също е имало сделка между ГЕРБ и ДПС. "Но тогава беше за формирането на кворума, машинното гласуване, смяна на данъчната система, самолети и още много други", допълни той.

Мирчев отправи въпрос към Цветан Цветанов - дали ще върне парите, които България е платила за осъдителни присъди по негова вина.

"Той, като вътрешен министър, правеше внушения. България беше осъдена 6 пъти. В момента той продължава да прави внушения. Това са стотици хиляди евро на българските граждани. Би трябвало човек със 7 апартамента да има възможност да покрие тези разходи на българските данъкоплатци", коментира Стоян Мирчев.