Служебният премиер Стефан Янев сподели в предаването "Още от деня" по БНТ, че оглавяваният от него кабинет е допуснал и грешки в първите си 30 дни в управлението.

Запитан допуснали ли са и грешки, Янев отвърна: "Разбира се. Навсякъде. Ние сме живи хора и грешим. Поправяме ги в движение и продължаваме напред". Той се съгласи с водещата, че сред тях са казусите "Спецов", "Кантарджиев" и др. За новоназначения шеф на НАП министър-председателят коментира, че тече проверка. "Както е назначен, така ще бъде санкциониран или уволнен в зависимост от установените нарушения", заяви Янев.

"Принципът за назначенията и уволненията винаги е бил един - професионализъм. Ако се наложи, ще има още уволнения", заяви премиерът.

Запитан има ли доверие на бившия си колега от президенството Пламен Узунов, премиерът, който доскоро беше съветник на Румен Радев, той коментира: "Говорил съм с президента и казал моето отношение към него. Отнесете въпросите си към президента. Аз съм му дал мнението си".

Предишното управление Стефан Янев определи като некомпетентно и корумпирано, а вземането на решения - странно. "На практика то е ставало с малки групи от хора без да се ползва експертизата на специализираната администрация. Тип управление, което не отговаря на стандартите и потребностите на хората... В управлението на държавата има вкоренени корупционни практики", каза премиерът. Той описа копупцията като "почти йерархична структура - отгоре-надолу. Говорим не за милиони, а за милиарди, непрозрачно раздадени предварително с договори за бъдещи действия", заяви той, давайки като пример Автомагистрали и ДКК. "Тези сложни схеми ги е създала държавата", заяви Стефан Янев. Той обяви, че там, където има данни за престъпления, те ще бъдат дадени на прокуратурата, а други - на специализирана комисия в следващия парламент.

Стефан Янев коментира и сложните отношения България - Република Северна Македония в контекста на предстоящата визита на премиера на западната ни съседка. "Не мисля, че България в момента е в ситуация да отстъпи или да прави компромиси с позицията си. Г-н Заев го очакваме утре, аз съм му предложил да седнем по добросъседски, да разговаряме и да търсим решение, може би в близките месеци... България няма да отстъпи от позицията си", категоричен е служебният премиер.