Служебият премиер Стефан Янев препоръча банките да не осъществяват транзакции към лица и фирми от списъка на САЩ. Коментара си той направи при отриването на заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет днес.

Целта на Янев е да бъдат избегната верижна реакция като следствие от вече наложените санкции по закона "Магнитски" на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 компании, свързани с тях. Списъкът със свързани фирми обаче ще бъде разширен от българското правителство.

Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна. Това каза Стефан Янев при откриването на заседанието на Съвета по сигурността.

Няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система, без да решим фундаменталните проблеми с корупцията, подчерта премиерът.

По отношение на политическата стабилност в контекста на сериозната, по думите на премиера, корупционна среда, която е факт от последните няколко дни - на 2 юни Службата за чуждестранни активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица и 64 фирми, Янев коментира, че това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и, че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън границите ни.

Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели до момента. Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполезни, но в обществото ни има съмнение, че са катализирали развитието на корупционната среда, заяви премиерът.

Премиерът Янев влиза в заседателната зала

Снимка: БТА

Нещо повече, структури от системата за защита на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите на политически неутралитет, са действали пристрастно, в политически смисъл, със съответните последствия в това отношение, каза премиерът.

"Корупционната среда не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна", каза Стефан Янев при отриването на заседанието

Снимка: БТА

Темата на заседанието е "Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор "Сигурност" и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване", обяви премиерът.

Вътрешният министър Бойко Рашков

Снимка: БТА

Той посочи, че днес ще се обсъдят елементи както от актуалния дневен ред на обществото, така и проблеми, свързани с функционирането на системата за сигурност.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев (в средата)

Снимка: БТА

Разширеното обяснение на основната тема включва - дневен ред: разглеждане на мерки за гарантиране на политическата стабилност; необходимост от нови и адекватни политики за борба с корупцията; прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор "Сигурност", посочи премиерът.

Заместник-директорът на НСО полк. Бойко Василев

Снимка: БТА

Заседанието на Съвета по сигурността е първото за мандата на служебния кабинет.

Председателят на ДАР Атанас Атанасов

Снимка: БТА