Фокусът на областните управители ще бъде върху отношението към изборния процес - да отговорим на изискването за честни и прозрачни избори. Това заяви служебният министър-председателят Стефан Янев, който представя новите областни управители, назначени от служебното правителство.

В началото той ги поздрави с назначенията и подчерта, че това съвещание го правят с цел: "да сме наясно и да знаем, че вървим в една посока. 

"Всички наши усилия ще бъдат посветени именно на това: провеждането на извънредни парламентарни избори на 11 юли, така че процесът на самото провеждане да бъде осигурен. В същото време да не се допуснат негативи, на които сме били свидетели преди и максимално да ограничим всички тези практики, които след изборите водят до една полемика и една динамика в говоренето, която казва, че е имало нещо нередно", каза още Янев.

Служебният премиер подчерта, че това не е само ангажимент на правителството, но и на други органи, в частност ЦИК". По думите му той разчита на всички институции да свършат работата си, за да протече процесът по гласуването безпроблемно.

 "Ние си даваме сметка, че работим в условия на една наскоро променена нормативна база. Избирателният кодекс съвсем наскоро беше променен. И в най-важната му част той изисква провеждането на тези избори да бъде изключително с машини. Това е една много сериозна задача за държавата, която едновременно с нейната сериозност поставя въпроси за начина на този тип провеждане. Вече говорим за цялостен подход", коментира премиерът.

Премиерът призова областните управители да имат готовност да прилагат гъвкави решения в изборния ден в секции, където би имало струпване на хора, така че да няма опашки. Надява се ЦИК да проведе бързо конкурса за допълнителни машини, които да бъдат надлежно сертифицирани и информационно осигурени.

Снимка: БТА

Янев изрази сигурност, че както от страна на изпълнителната власт, така и в лицето на областните управители, ще намери поддръжници тези въпроси да бъдат решавани бързо и ефективно.

"Едновременно с това не бива да подценяваме и подводните камъни във всички тези процеси, които малко или много биха могли да се появят по пътя на организацията на изборите. Не го казвам като предупреждение, казвам го като една възможност, която трябва да имате предвид - да имаме готовност за гъвкавост и ефективни решения, които да водят към легитимни избори, към избори, които са достатъчно честни и прозрачни, така че да бъдат разпознати от мнозинството от българските граждани", каза още министър-председателят.

Снимка: БТА

Янев представи новите 28 областни управители в страната. Те имат малко повече от месец, за да подготвят изборите на 11 юли.

В Министерския съвет премиерът Стефан Янев, министърът на икономиката Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев ще обсъдят с областните управители организацията и подготовката за провеждането на предстоящите парламентарни избори. На пресконференцията присъстват и заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, както и експерти от съответните ведомства.

Снимка: БТА