След днешните разговори на ГЕРБ-СДС с "Продължаме Промяната" от "Български възход" и "Възраждане" обявиха, че са готови за разговори, ако бъдат поканени. Лидерът на Възраждане обаче заяви, че не виждам в какво отношение и къде биха могли да намерим пресечни точки с ГЕРБ. От "Демократична България" също са отворени за разговори, но парламентарната група ще реши дали да се отзоват при покана за среща от ГЕРБ-СДС. Съпредседателя на ДБ Христо Иванов обаче заяви, че не вижда условия за съставяне на кабинет с първия мандат.

 "Български възход"

"Български възход" ще участват в разговори с представители на ГЕРБ-СДС, ако бъдат поканени, заяви пред журналисти в парламента лидерът на партията и председател на парламентарната група Стефан Янев.

"Ако получим покана и съответно, ако има и насочваща тематика по кои теми ще говорим, ще бъдем подготвени и ще направим необходимото, така че ще участваме", заяви Стефан Янев в отговор на въпрос биха ли участвали в среща, инициирана от ГЕРБ-СДС. Лидерът на "Български възход" обяви, че едва след като участват в конкретни разговори и обсъдят определени политики, тогава ще решат за кой от първите два мандата да дадат подкрепата си.

Преди да знаем отговора дали ще има правителство, трябва да има диалог и в този диалог да се очертаят параметрите по съгласие или несъгласие за определени теми, коментира Янев.

На въпрос дали е вярно, че той би станал премиер, ако дойде третият мандат при тях, той коментира, че това е хипотеза и възможност, но не е обсъждано официално.

"Разбирам, че се говори така, не е обсъждано официално. Има такава хипотеза и възможност, важно е да изчакаме, да дам възможност на разговорите, за да видим какво ще стане на първия и втория мандат, което е и по конституция. Рано е да обсъждаме хипотеза за трети мандат. Необходимо и полезно е да търсим мнозинство, което потенциално да подкрепи правителство от 160 плюс депутати, мнозинство, което е в състояние да реши редица промени.

"Нека да видим какво ще стане с първия и втория мандат, защото през цялото това време аз очаквам, че ще има разговори, ще има смислен диалог и ще се очертаят основните проблеми, основните приоритети, основните политики, които биха били подкрепени от възможно най-голям кръг от партиите, представени в Народното събрание", добави той.

Необходимо и полезно да търсим мнозинство, което потенциално ще подкрепи правителство, мнозинство, което да има 160 плюс депутати - да бъде, от една страна, възможност за стабилно мнозинство, което ще търси реализацията на редовно правителство, и, от друга гледна точка - мнозинство, което е в състояние да реши редица проблеми, включително проблемите, свързани с назначения на важни държавни постове, смята лидерът на "Български възход".

"Демократична България"

Винаги сме били отворени за разговори за политики, за конкретна покана от страна на ГЕРБ-СДС ще трябва да вземем решение на заседание на парламентарната група (ПГ). Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България" (ДБ). Той коментира предложението на ГЕРБ-СДС и други парламентарно представени партии да се включат в разговорите за бюджета.

Хубаво е, че има конструктивност. Страната ни има нужда от разговор, който се фокусира върху политики и политически решения, добави Иванов.

Той припомни, че от ДБ ясно са определели условията, при които биха подкрепили правителството.

"Трите ключови политически приоритета за нас, в светлината на които ще оценяваме възможността да дадем подкрепа, ако бъде поискана такава, са съдебната реформа, отношението към Путинската агресия и разумната макроикономическа политика", посочи той.

Хубаво е, че има диалог, хубаво е че се говори за политики, добре е тонът да се успокои, това със сигурност ще подпомогне за формирането на управление, заяви Иванов.

Той отбеляза, че от ДБ не виждат условия да подкрепят правителство с първия мандат. Що се отнася до втория и третия мандат - това са хипотези на този етап, които не можем да обсъждаме, добави той. Нека да видим, ако се стигне до втория мандат, каква ще бъде формулата, каза Иванов. По думите му няма конструктивен разговор за изработването на формула, при която да бъде излъчено правителство с втория мандат.

На въпрос каква е разликата ДБ да не даде подкрепа за ГЕРБ-СДС с първия мандат, но даде подкрепа за втория мандат, който също се реализира с подкрепа на ГЕРБ-СДС, Христо Иванов обясни, че мандатоносителят е този, който в крайна сметка решава и гарантира прилагането на формулата, че ако всичко не е договорено, всъщност нищо не е договорено.

"Мандатоносителят е този, който трябва да осигури възможност да "дръпне ръчната спирачка" и ако нещо не върви в правилна посока, да подаде оставка", добави Христо Иванов. По думите му това е много важен елемент от цялостната конструкция. В този смисъл е много важно кой е мандатоносителят и дали ще е първият или вторият, коментира Иванов. Относно бъдещо партньорство с "БСП за България" Христо Иванов посочи, че те са възможен партньор по конкретни теми. Според него е факт, че има раздалечаване в позициите им не само по отношение на войната, но и реализацията на приоритета за модернизацията на българската армия и членството в еврозоната.

"Възраждане"

На журналистически въпрос дали "Възраждане" ще отидат на разговори с ГЕРБ-СДС на ниво експертни групи на тема бюджет и други ключови, ако бъдат поканени, както и какво е мнението му за такъв диалог на този етап, лидерът на формацията Костадин Костадинов отговори в кулоарите на парламента, че това е нормален диалог.

Не сме получили покана обаче засега. Ако получим такава покана, е възможно да отидем, защото ние на свой ред, след като ги поканихме да дойдат на разговорите по отношение на влизане на България в еврозоната, успяхме да разговаряме с ГЕРБ, коментира Костадинов. Те не ни подкрепиха, но показаха уважение към нашата позиция, каза още той.

От тази гледна точка, възможно е и ние да отидем на тяхната среща, само че не виждам в какво отношение и къде бихме могли да намерим пресечни точки, допълни Костадинов. По думите му те са на диаметрално различни мнения по всички важни въпроси, които в момента вълнуват българското общество.

В отговор на въпрос Костадинов припомни, че още в началото са заявили условия, при които биха подкрепили мандат за правителство на друга партия. Сред тях са референдум за членство на България в еврозоната, да не се купуват нови "хартиени самолети" от Съединените щати, да не се предоставя въоръжение и каквато и да е подкрепа за Украйна, както и България да организира действия, с които да започне поетапно предоговаряне на членството си в Европейския съюз.

Представители на парламентарната група на "Възраждане" ще проведат утре консултации с президента Румен Радев. Костадинов каза, че ще поставят пред него въпроса за свикване на референдум за въвеждане на еврото у нас. Ако той откаже, създаваме инициативен комитет и започваме да събираме подписи, допълни лидерът на партията. Най-доброто решение за България сега са нови избори, добави Костадинов.

БСП

БСП предвижда разговори с ГЕРБ-СДС, но само по темата бюджет. Левицата ще разговаря за минимум съгласие за бюджета за следващата година и да се намери решение за увеличаване на доходите на хората.

"Утре в 11.00 ч. ще имаме среща с "Продължаваме промяната" по тема бюджет. Четвъртък в 11.00 ч. ни отговориха и ГЕРБ. Ще имаме среща с тях по тема бюджет. Надявам се, че в петък ще продължим с другите групи", каза Нинова.

Тя припомни позицията, че БСП няма да подкрепи мандат на ГЕРБ, на ДПС или на "Възраждане", а въпросът за третия мандат ще бъде обсъден на Национален съвет на партията.

ДПС

Движението за права и свободи многократно вече заяви, че е отворена за преговори за съставяне на кабинет.

"Ние от разговори не бягаме и ще участваме в разговори с всички", коментира пред журналисти лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента.

"Нашият призив за диалог не е от срещата с г-н Радев. Цялата ни предизборна кампания беше основана на това, нормалност в политиката и диалог, защото за четвърти път отиваме на избори, структурата на Народното събрание е една и съща, независимо кой е първи, кой е втори", коментира Карадайъ. По думите му и пети път да отидем на избори, пак ще има сходна структура.

Според Карадайъ въпросът е правилно ли разчитаме онова, което казват българските граждани със структурата на Народното събрание. Според "Движението за права и свободи" българските граждани ни казват: "Ние ви пращаме там не да се карате, не да се мразите, а да решавате нашите проблеми", посочи той.

Диалогът е нужен, подчерта Карадайъ. Лидерът на ДПС определи нивото на комуникация между партиите в момента по-скоро като разговори. Той се надява "да изкачим още едно стъпало напред и да минем в онова, което може да кажем като диалог, за да произведем нужното за съставяне на правителство".

При всички случаи ние предварително червени линии не поставяме, но няма формула, която на всяка цена да бъде подкрепена, посочи Карадайъ. Той допълни, че геополитическата ориентация на България за тях не подлежи на ревизия в настоящия момент, както и отстъплението от демокрацията няма как да позволят да се случи.

Нека да видим докъде ще водят разговорите, съобщи лидерът на ДПС. Преди това той бе попитан къде виждат изход за съставяне на редовен кабинет и дали вярват, че това ще се случи. По думите му днешният разговор между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" го обнадеждава, че вървим в правилна посока. Карадайъ заяви, че партиите трябва не да се мразят, не да имат реваншизъм помежду си, а "да търсим приоритети, политики за решаване проблемите на хората".

Разговорите вече са факт, тези разговори да станат рационални, целенасочени, конструктивни, да минат в полето на диалог, защото в някои от тях виждаме, че има само уста, липсват уши, призова Карадайъ. "Да поздравим и г-н президента, който дава възможност да се стигне дотам, че политическите партии от омразата и реваншизма помежду си да стигнат до ниво разговор", допълни още лидерът на ДПС.