Осезаемо е усещането, че политическите процеси не протичат по обичайната си демократична логика. Това каза в началото на редовното правителствено заседание служебният премиер ген. Стефан Янев.

Той подчерта, че гражданите имат право да знаят кой определя приоритетите и постовете в потенциалния нов кабинет, предложен от "Има такъв народ".

"Трябва да разберат и логиката как се провеждат политическите консултации и как те ще доведат до формирането на работещо парламентарно мнозинство", посочи Стефан Янев.

Служебният министър-председател добави, че връзката между партиите и избирателите е изключително важна - тя трябва да е ясна и ефективна. В противен случай - политиците ще бъдат наказани от българите на следващи избори. Янев призова за последователност в политическото говорене.

Той съобщи още, че предлага сформирането на междуведомствена работна група под ръководството на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност, която да изработи нов Закон за управление на кризи.

"В началото на юли проведохме извънредно заседание на Съвета по сигурност, на което констатирахме редица дефицити в съществуващата уредба и начина на процедиране и управление на този съвет. В тази връзка с моя заповед назначихме две работни групи, които подготвиха анализи. Един от тези анализи на една от работните групи, председателствана от председателя на ДАНС, е подготвила анализ на досега съществуващата нормативна уредба и предложение за изменения в нея. Днес ще предложим на вниманието на Министерски съвет именно този анализ за вземане на решение за по-нататъшни стъпки. Днешната ни задача е да приемем този анализ, предложените промени в него относно съществуващите закони или по-конкретно в Закона за функциониране на системата за национална сигурност ще бъдат публикувани до края на седмицата за обществено обсъждане", коментира още Стефан Янев.