Той каза това преди началото на форум за пенсионната реформа, организиран от НОИ и социалното министерство, цитиран от БТА.
По думите му положителните тенденции в икономиката, намаляването на безработицата и повишеният контрол на "Главна инспекция по труда" (ГИТ) за спазване на трудовото законодателство ще позволят увеличение и на доходите, и на пенсиите през следващата година.

Младенов обаче не уточни откога и с колко ще бъде увеличението. Не стана ясно и дали той има предвид заплатите в държавния сектор или говори за тенденции на трудовия пазар. Това било въпрос на разчети, които ще бъдат направени. Той припомни, че тази година увеличаване на пенсиите не е предвидено в актуализацията на бюджета.

Промените в пенсионната система ще бъдат приети до края на следващия месец от Министерския съвет, част от тях ще влязат в сила от 1 януари следващата година, други - от 1 юли 2011 г. Промените по условията на пенсиониране ще важат от юли, защото така, според министъра, ще има достатъчно време хората да се подготвят за новите изисквания.
Промените, които се отнасят до ограничаване на ранното пенсиониране и повишаване на контрола върху инвалидните пенсии, ще са от 1 януари.

За тези, които продължават да работят след навършване на необходимите стаж и възраст за пенсиониране, се предвиждат по-големи добавки към пенсията. Вместо предложените 2.4 на сто за всяка година допълнителен стаж добавките ще бъдат 3 процента или повече, каза социалният министър Тотю Младенов. А тези, които са навършили необходимата възраст за пенсиониране, но не им достигат три години осигурителен стаж, ще могат да се пенсионират, но с 2.4 на сто /0.2 процента на месец/ намалена пенсия за всяка година недостигащ осигурителен стаж. Пенсията остава в този размер завинаги, уточни управителят на НОИ Христина Митрева, цитирана от БТА.

По думите на Младенов, ако не се направи пенсионната реформа, ще бъдат ощетени останалите сектори, като здравеопазване, образование, култура и спорт, тъй като 60% от разходите за пенсии идват от държавния бюджет, от данъците. Този процент догодина може и да е по-голям, ако не се направят реформите, допълни министърът. Целта е да се стабилизира пенсионната система и държавата по-малко да участва.

До 2040 г. населението на България ще намалее с още 1,5 млн. души, съобщи междувременно Христина Митрева, цитирана от "Дарик". По думите й тогава 46 % от населението на страната ще бъде над 65 години. Пенсионерите ще се увеличат с 400 000 души в сравнение с 2010 г.

Демографският проблем е един от основните пред пенсионната система, допълни Митрева. Решението е да се насърчава заетостта сред младите хора и по-дългото оставане на пазара на труда. Само за една година разходите за пенсии се увеличили с 680 млн. лева, въпреки че през 2010 г. не е имало увеличение на размера им.

Управителят на НОИ се обяви за преустановяване на намаляването на осигурителните вноски занапред, както и за отстраняване на всички елементи от социалното подпомагане от осигурителната система.