"В предишния мандат европейските социалисти последователно отстоявахме запазването и дори увеличаването на парите за кохезионна политика. Новият еврокомисар по регионално развитие е от нашето политическо семейство, от екипа на Антонио Коща, който преди дни спечели убедително изборите в Португалия. С Елиза Ферейра ще работим заедно за средства за най-бедните райони в Европа, където има най-голяма нужда от тях."

Това заяви на пресконференция във Видин президентът на ПЕС Сергей Станишев. Той е в града, за да подкрепи Любомир Георгиев като кандидат за кмет, както и кандидатите за общински съветници на столетницата, водени от Димитър Велков.

Запитан от медиите да дефинира резултат, който би бил успех за БСП, Станишев коментира: "Нашата партия има уникален исторически шанс да си върне нормалното представителство в местната власт. След тежка изборна загуба през 2015 г., резултатът беше аномалия. Тогава БСП имаше 60 кмета, 900 общински съветника и 525 кмета на малки населени места.

Предстоящите избори са важни както за нашата партия, така и за България. Моделът на ГЕРБ е изчерпан, все повече хора са недоволни от управленските решения на техните кандидати, съпроводени със скандали и корупция. Промяна е възможна, има ситуация в страната, хората търсят алтернатива. Ще е непростимо левицата да пропусне този шанс и да не стане носител на промяната. Успех за БСП би било удвояването на резултатите от предходния вот. Могат да се направят пробиви и да се постигне победа в поне 10-12 областни града, включително в София. За съжаление Варна, Бургас и Стара Загора правят изключение заради разделението в партията и изкуствените напрежения по места непосредствено преди кампанията."

"Включвам се в предизборните срещи и събития, за да подкрепя нашите кандидати за кметове и общински съветници. Вчера бях в Русе, днес във Видин, предстоят Търговище, Шумен, Пловдив и Кърджали. Личното ми впечатление е, че кандидатите и техните екипи дават всичко от себе си за успешното представяне на изборите. Бих искал да видя и силно присъствие и стратегия от Националния предизборен щаб, както и печеливша концепция за спечелване на балотажите в цялата страна.", категоричен беше евросоциалист №1.