С този председател (Корнелия Нинова) БСП няма шанс да спечели парламентарни избори. Това заяви в интервю за bTV председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Социалистите се събраха на пленум вчера, за да анализират резултатите от местния вот. Вътрешната опозиция поиска оставки заради лошото представяне на партията.

"Това, което се случи беше опит да се предизвика истинска дискусия, а не да се замитат проблемите под килима. Дискусия имаше, но тя беше по-скоро кучетата си лаят - керванът си върви. Протестната декларация беше реакция на неадекватното изказване на ръководството след изборите, че сме си върнали загубените общини. Виждаме, че няма желание за диалог в БСП. Извършва се една подмяна и на съдържанието и на политиките в партията", алармира Сергей Станишев.

Той бе категоричен, че механичното задминаване на ГЕРБ няма да сработи. Според лидера на ПЕС след силния старт с победата през 2016 г. на президентските избори, БСП има поредица от пропуснати шансове. Сергей Станишев предупреди, че левицата няма автоматично да стане първа политическа сила, а трябва да се бори за това. Според него това не трябва да е на чужди терени - силовашкия подход на ГЕРБ или терена на националистите.

"Как БСП се готви за парламентарните избори? - това е основният въпрос. През последните три години има ерозия на доверието към ГЕРБ, въпреки това БСП не е припознавана като алтернатива. Много уважавам всяка една победа, защото е трудна, но изначално бяха поставени минималистични цели. Общият брой съветници е увеличен с малко над 70. Ние можем да си дадем всякаква оценка на пленума, по-важното е дали тя е адекватна на оценката на обществото", обобщи председателят на ПЕС.

Той коментира думите на Корнелия Нинова, че се стреми БСП да бъде консервативна левица. "Няма такова нещо. Левите са за промяна. Левицата е интернационална. Големите проблеми не могат да се решат в рамките на една държава", подчерта Сергей Станишев, но отказа да посочи кой би трябвало да седне на мястото на Нинова.

"Нека се заявят кандидати и партията ще реши, никой не е незаменим", заключи бившият лидер на БСП.