Партията на европейските социалисти поздравява македонските граждани, взели участие на вчерашния референдум, които с огромно мнозинство казаха "Да" на европейското бъдеще на страната и постигнатите договорености с Гърция, една от които е промяна на името на страната. Въпреки, че избирателната активност беше по-ниска от 50%, ПЕС очаква правителството да продължи усилията за намиране на необходимия консенсус в парламента. Това написа на фейсбук страницата си лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Забележително е, че над 600 хил. души отидоха вчера до избирателните секции, за да подкрепят договора, който ще позволи преговорите за членство в ЕС и НАТО. За съжаление, мащабната дезинформационна кампания и призивите за неучастие в референдума от страна на десните ВМРО-ДПМНЕ и лично президента Иванов, който призова за бойкот от трибуната на ООН, разубеди мнозина да отидат до избирателните секции.

Контекстът, в който се проведе този референдум, беше много сложен както във вътрешен, така и в международен план, а националистическият дебат за македонската идентичност, подстрекаван от ВМРО-ДПМНЕ, отново взе връх. Очевидно е, че две години след падането си от власт, режимът на Груевски продължава опитите за дестабилизиране на страната. Вярвам обаче, че правителството ще продължи усилията за намиране на консенсус в парламента.

Позитивната про-европейска кампания, която проведоха Социалдемократическия съюз на Македония, член на ПЕС, даде убедителен резултат - над 90% от подадените гласове бяха в полза на европейското бъдеще на страната. Поздравявам премиера Зоран Заев за национално-отговорното поведение в този исторически момент и неуморната работа за гарантиране на добросъседските отношения в региона, включително с България.

Разликата между левите и десните в Европа и в този случай е очевидна - ЕНП отново застана на страната на популистката и националистическа риторика с негласната си подкрепа за Груевски. Осигуряването на карт-бланш за такива лидери е смъртоносно за Обединена Европа и трябва да срещне решителния отпор на всички прогресивни, про-европейски сили в Европа, особено предвид европейските избори догодинa.