На координационна среща на ПЕС преди заседанието на Европейския съвет, насрочено за тази вечер в Брюксел, леви премиери и комисари обсъдиха предстоящите преговори за следващия бюджет на ЕС, обвързаността с върховенството на закона, както и външната политика на Съюза.

"Планът за възстановяване на европейската икономика, приет от лидерите през май, е историческа стъпка. Необходимо е обаче да се избегне ненужно забавяне и процесът по преговорите за следващ бюджет на ЕС да приключи в най-кратки срокове. Само така можем да гарантираме, че средствата ще стигнат до хората и бизнеса навреме. Социалистите ще продължаваме да настояваме за по-ефективен механизъм за обвързване на европейските средства с върховенството на закона, както и за адекватно финансиране на ключови инициативи на ПЕС, които Урсула фон дер Лайен вече обяви за приоритети и на ЕК. Сред тях са План за младежка заетост, Механизъм за обезщетение при безработица, Младежка гаранция, Детска гаранция, Фонд за справедлив преход към нисковъглеродна икономика и др.", заяви Станишев, който беше домакин на срещата.

Роберт Абела, премиер на Малта; Педро Санчес, премиер на Испания; Паоло Джентилони, еврокомисар с ресор Икономика; Сергей Станишев, президент на ПЕС; Жозеп Борел, върховен представител на ЕС

Снимка: ПЕС

Президентът на ПЕС коментира и първия доклад на Европейската комисия за България по новия общоевропейски механизъм за върховенството на закона:

"По-малко от година след като управляващите прибързано обявиха триумф и прекратяване на мониторинга над България, ЕК постави тежка оценка за политическата ситуация в страната. Вълната от въодушевени реакции и анализи от страна на властимащите нелепо контрастира с недвусмислените заключения за свободата на медиите, съдебната система, борбата с корупцията и хаотичния законодателен процес.

Тревожно, и в разрез с интересите на България, е и заключението, че успоредно с новия всеобхватен механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС остава в сила и досегашният мониторинг за страната. От години евродепутатите-социалисти сме категорични, че той отдавна е изчерпан и редицата скандали, мащабните корупционни практики и злоупотребата с власт у нас са потвърждение за неговата неефективност като инструмент за предотвратяване на политическа и институционална криза.

Несъстоятелна е тезата, че България е жертва на клеветническа кампания. Посочените проблеми са очевидни за всички, а заключенията и засиленият мониторинг дават допълнително аргументи на скептичните страни, които ни блокират за влизането ни в Шенген, например. С некомпетентното си управление, правителството обезсмисля дългогодишните ни усилия в европейските институции за премахването на избирателен мониторинг над България и въвеждането на общ механизъм за всички, като по този начин бетонира страната в периферията на ЕС за години напред."

Снимка: ПЕС

Левите лидери изразиха загриженост от ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах, която доведе до нови военни и цивилни жертви. Те бяха единодушни, че е необходимо спешно спиране на военните действия и връщане към установения диалог под егидата на ОССЕ. Според тях това може да се случи единствено с по-активната и силна роля на ЕС, предвид рисковете за регионалната сигурност в непосредствена близост до европейските граници и опасността от въвличане на трети страни.