Президентът на ПЕС Сергей Станишев, лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин и кметът на Брюксел Филип Клоз откриха площад "Джо Кокс" в центъра на Брюксел. На събитието присъстваха и лидерът на Групата на социалистите и демократите в ЕП Удо Булман, както и евродепутати от европейската левица. Церемонията се състоя в памет на британския депутат Джо Кокс, която бе убита от крайнодесен радикалист по време на кампанията за Брекзит през 2016 година, оставяйки без майка двете ѝ дъщери, съобщиха от пресофиса на Станишев.

Снимка: Пресофис - Сергей Станишев

"Днес в Европа крайният национализъм твърде лесно и твърде често прераства в насилие. С Джереми Корбин почетохме паметта на британския депутат Джо Кокс, която загуби живота си, само заради политическите си виждания и отдадеността си към борбата за равенство и социална справедливост. Това политическо убийство, както и други подобни прояви напоследък, са продукт на тревожна тенденция. Стряскащо е, че в страни, ръководени от националисти и крайнодесни правителства ксенофобията и езика на омразата се превръщат в държавна политика", заяви лидерът на ПЕС.

Станишев и Корбин изразиха загриженост от зачестилите случаи в ЕС на прояви на ксенофобия, език на омразата и дискредитиране на политически опоненти от националистите и от представители на крайната десница. През август евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че всички членове на БСП са за разстрел. Миналата седмица италианският евродепутат социалист, Сесил Киенге, беше призована в съда по искане на министъра на вътрешните работи Матео Салвини за твърденията си от 2014 г., че крайнодясната, сега управляваща, партия Лига е расистка. Тогава член на популистката формация отправи расистки обиди към нея. Дни след гласуването в Европейския парламент относно потъпкването на европейските ценности в Унгария, обесиха чучело в центъра на Будапеща с лика на ръководителя на унгарските социалисти в ЕП. Именно заради това Корбин планира посещение в Будапеща в подкрепа на своите колеги от левицата.

"Нашето семейство категорично се противопоставя на всякакви прояви на реч на омразата с гласната или негласната подкрепа на крайнодесни правителства, защото именно това издига ксенофобията и агресивния национализъм до общественоприемливо поведение. Подобна тенденция виждаме дори в България, където неотдавна представител на управляващата коалиция си позволи призив за физическо унищожение на опозицията. Намирането на обществен враг, виновен за всички злини в едно общество, е в основата на крайнодясната идеология. Тя посочва проблемите и заклеймява враговете, но никога не може да предложи решението", заяви още Станишев.

Лидерите на ПЕС и на Лейбъристката партия разговаряха в Брюксел

Снимка: Пресофис - Сергей Станишев

Той и лидерът на британските лейбъристи обсъдиха още напредъка по преговорите за Брекзит, както и вътрешнополитическата ситуация във Великобритания. В сряда Корбин представи визията си за Брекзит на годишната конференция на партията в Ливърпул. Лидерът на лейбъристите заяви, че Брекзит без споразумение с ЕС би било национална катастрофа и партията ще търси предсрочни избори при подобно развитие.

"Британското правителство, водено от консерваторите, за пореден път показа, че е неспособно да се справи с преговорите с ЕС. Вместо да се борят за правата на европейските и британските граждани и запазването на стандарта на живот и работните места, те използват преговорите за вътрешнополитически цели. Всъщност единственото работно място, за което се борят, е това на Тереза Мей", заяви тогава той.

"ПЕС категорично подкрепя Джереми Корбин и Лейбъристката партия като единствената алтернатива на постигане на работещо споразумение, както за Великобритания, така и за ЕС. Поздравих Джеръми за речта му в Ливърпул и вярвам, че именно той и лейбъристите са здравият разум, който ще изведе страната на верния път", коментира днес Сергей Станишев.