Европейският съюз трябва да търси диалог с Русия и социалистите трябва да са водещи в този процес. Езикът на Студената война не решава проблемите, а ги задълбочава. Това каза президентът на ПЕС и евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Сергей Станишев в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Защо е нужен диалогът с Русия

На коментар на водещия, че Станишев бил подкрепил резолюция срещу Русия, президентът на ПЕС нарече това фалшива новина. Напротив, изтъкна Станишев, гласуването на резолюция след резолюция срещу Москва не работи, задълбочава проблемите, а не ги решава. Трябва да се води диалог, отбеляза председателят на ПЕС и припомни, че канцлерът на Германия и лидер на социалдемократите Вили Бранд е започнал своята прочута Източна политика в разгара на Студената война - през 1969 г., година след събитията в Чехословакия.

Станишев каза още, че и той, и останалите български социалисти евродепутати не подкрепят санкциите срещу Русия.

Миналата година групата на социалистите в Европейския парламент е била инициатор на искане за възстановяване на диалога между Европейския парламент и руския парламент, припомни Станишев и отбеляза, че това не е станало заради съпротивата на ЕНП. "Глупаво е да не си говориш. Дори по време на Студената война имаше Хелзинкски процес, говореха си държавните ръководители. И сега Меркел и Путин си говорят, Макрон и Путин си говорят, но лишават Европейския парламент да говори с руския", каза Станишев.

Пакетът "Мобилност": не всичко там е зле, но има и лобизъм

ЕК ще прави оценка на мобилния пакет и това е възможност, каза президентът на ПЕС. Станишев обърна внимание, че по този въпрос в България политически различия нямаме. "В миналия парламент всички български евродепутати работихме заедно срещу някои разпоредби от този пакет. Не можем да кажем, че всичко там е зле. Има чисто протекционистки текстове, например това, че камионите трябва да се връщат задължително празни в България на четири седмици", допълни още Станишев.

"Сега ЕК обяви, че ще прави нова оценка на това. Това е възможност да отстоим. Част от тези разпоредби са чисто лобистки и протекционистки спрямо България и с това не трябва да се примиряваме", допълни Станишев.

За силата на социалистите в Европа

Европейките избори бяха голям тест както в България, така и в целия ЕС. Искам да ви припомня, че ако върнем лентата една година назад прогнозите бяха стряскащи. Имаше прогнози за това, че социалистите ще бъдат трето или четвърто по големина семейство, че ще имаме общо в целия ЕС около стотина евродепутати, коментира Станишев.

Преодоляхме тези прогнози с много работа и с един много радикален манифест за промяна. В момента в ЕП без позицията на социалистите много трудно могат да се вземат решения. В ЕК за съжаление не се преборихме за председател на комисията, но съветът тръгна срещу демократичния принцип, каза Станишев.

"Имаше официални кандидати, те водеха състезанието и всички партии уверяваха, че един от двамата ще бъде. Нашият кандидат имаше много повече шансове в ЕП да получи подкрепа, но Съветът реши другояче и сега една от темите, която повдигаме е да има много по-ясни правила и гаранции, че гласът на хората ще бъде чут, а не че просто министър-председателите ще се съберат зад затворени врати, ще решават нещо против очакванията и волята на гражданите", отбеляза президентът на ПЕС.

В момента всяко политическо семейство води своя политика. Ние загубихме битката за най-важния пост, успяхме да устоим 9 комисари с много силни лични качества и с много важни портфейли, подчерта Станишев. Той открои икономическата, социалната, външните, вътрешните работи и новата зелена сделка, която по мнението му е много важна. "Това е стратегически проект на ЕС, но има много подводни камъни", предупреди Сергей Станишев. Според него като страна много добре трябва да се готвим, да намерим нашето място и да го отстоим.

"Ние спечелихме битките за политики. За първи път от 16 години председателят на ЕК пое много ясни конкретни ангажименти за европейския социален стълб, който ние отстоявахме да се превърне в план за действие", допълни Станишев. Според него това е успех, но социалистите няма безкритично да подкрепят комисията, а ще изискат работната й програма като правителство на ЕС.

БСП се герберизира

В момента виждаме един опит да се преформатира БСП политически, да остави някакви свои ясни принципи и да бъде по-скоро популистка, аз дори говоря за герберизирането като поведение на БСП като послания, силоварски стил, коментира Станишев.

Председателят на партията се поставя над конгреса, над Национален съвет,той е всевластна фигура, това е част от герберизацията ако щете. Превръщането на БСП от демократична партия със спорове, но с механизми за корекции на лидера, в партия, където има един човек, една воля, един източник на власт, който налага на останалите своята воля, изтъкна президентът на европейските социалисти.