"Днес ясно ще проличи научили ли сме горчивите уроци от световната финансова и икономическа криза през 2008-2009 г. Тогава бяха спасени банките и финансовите институции, а не икономиките и хората!" - това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването "Неделя 150" по БНР.

Той посочи, че два фактора ще бъдат ключови за излизането от кризата - времето и мащабът.

"Десните наложиха политика на затягане на коланите и орязаха всички социални мерки. Това разгради тъканта на обществата ни и изправи държави като Италия, Португалия, Испания и Гърция на ръба. Нанесе сериозен удар върху социалните системи на континента и сега ще берем горчивите плодове на едно нереформирано и недофинансирано европейско здравеопазване", каза още бившият председател на левицата и премиер на страната.

"Досегашните мерки са навременни, но недостатъчни. Добра стъпка напред са вече одобрените 600 млрд. евро, които са на разположение на държавите-членки. От тях 37 млрд. евро са от резервите в европейския бюджет, а България може да се възползва от 2.7 млрд. лв. от тези пренасочени средства. По настояване на социалистите и на двама от нашите еврокомисари - Никола Шмит и Паоло Джентилони, беше прието и предложението за фонд за справяне с безработицата на стойност 100 млрд.евро. През Европейската инвестиционна банка за бизнеса вече са достъпни над 200 млрд. евро - главно за малките и средните предприятия. Според нас, обаче, са необходими около 1.5 трилиона евро, за да може Европа да възстанови икономиката си и да излезе по-силна след това предизвикателство", допълни Станишев.

Запитан как стои България в европейски контекст, президентът на ПЕС коментира, че "в медицински план страната ни стои прилично - има сравнително малък брой заразени и починали, няма пик, мерките бяха взети навреме".

"Но сега трябва да бъдем готови за икономическите и социалните проблеми, които ще излизат все по-ярко на дневен ред. Затова е необходим антикризисен икономически план, около който да се обединят, експерти, институции и политически сили. Хората очакват предвидимост за утрешния ден", допълни той.

Водещият на предаването Явор Стаматов помоли лидера на европейските социалисти и за оценка на поведението на БСП в кризата. Като противоречиво го определи Станишев и допълни, че е имало както правилни, така и грешни решения. Като пример той посочи предложенията за спекулата, които щяха да доведат до дефицит на стоки в страната и затова президентът правилно наложи вето.

"Важни са тонът и аргументацията в предложенията на БСП, за да стои тя като сериозна алтернатива. Очевидно, балансът не се намира, както става ясно от коментарите на социолози и политолози. Сигурно върху това отпечатък слага и предстоящата битка за лидер в БСП. Признавам, че тя засега не е интересна, защото се вижда само ритане по кокалчетата. Няма политическа дискусия за посоката и профила на БСП, няма представени платформи, за да могат хората да вземат информирано решение и да направят избор. Лидерът на БСП трябва да има способността да обединява партията и да мобилизира поколения, авторитети и организации. А явно това е слабостта през последните години - ние сме в състояние на перманентни вътрешни войни. Те отслабват БСП както във вътрешен така и в политически план - българите очакват предвидимост и стабилност, а ние сме изпокарани. Никой в БСП не може да бъде наказван за мнение, а съкращенията в апарата на партията със съмнителни мотиви създават впечатление, че се води битка, в която всичко е позволено."

Лидерът на ПЕС коментира и темата за Северна Македония.

"България е заинтересувана Зоран Заев и социалдемократите да спечелят предстоящите парламентарни избори в Република Северна Македония. Антибългарската реторика се насажда от десетилетия от ВМРО-ДПМНЕ. Заев е политик, който доказа, че може да гради мостове и да смени посоката - към бъдещето. На нашата лидерска среща през тази седмица той категорично заяви, че ако спечели изборите, страната му с най-добра воля ще спазва Преспанското споразумение и Договора за приятелство с България", каза Сергей Станишев.