Това обяви президентът Румен Радев, който е имал днес работна среща на "Дондуков" 2 с представители на български компании, развиващи дейност в сектора на отбранителната индустрия.

Обсъдени са били теми, свързани с актуалното състояние, предизвикателствата и перспективите пред българската отбранителна индустрия. Необходимо е България да развива високите технологии и производства с висока добавена стойност, каквато е и вашата дейност, е посочил Румен Радев.

Представителите на българските компании са определили срещата като изключително навременна и ползотворна. Разменени са били и мнения, свързани с процесите на модернизация в Българската армия, както и необходимостта те да се развиват успоредно със съответните програми за индустриално сътрудничество.

На срещата са засегнати и въпроси, свързани с необходимостта от изграждане и обучение на специалисти с подходящи умения и образование. Поставен е бил въпросът за синхронизиране на българското законодателство, за да може да предостави перспективи за участие в европейски проекти на родни компании от военната индустрия.

Сред участниците в срещата са били министърът на икономиката Емил Караниколов, представители на Министерството на отбраната, на Института по отбрана "Професор Цветан Лазаров", учени от БАН.