Ще се въведат видеорегистратори в автобусите и превозните средства извършващи обществен транспорт. Така ще бъде заснемана цялата пътна обстановка. Това ще помогне на МВР в разследванията на катастрофи и ще представлява "черна кутия" за пътната обстановка, каза транспортният министър Ивайло Московски след извънредната среща при премиера.

На нея са присъствали още ръководството на МВР и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде БТА.

Друга мярка, която правителството ще вземе е да се задължат всички, които осъществяват обществен транспорт, да сложат колани по седалките си и пътниците ще трябва да ги ползват.

Ще се въведат и изисквания превозните средства да отговарят на определен евростандарт за технически характеристики, посочи Московски и допълни, че все още не е ясно какъв ще бъде той.

Транспортният министър заяви, че ще се направи преглед на цялата система за подготовка на водачите, като в момента се обсъждало какви мерки да се вземат, за да има по-добра подготовка на лицата получаващи шофьорска книжка.

Също така е обсъдена възможността за законодателна промяна за регистрационен режим на автосервизи и морги, за да се гарантира техническо качество, допълни Московски.

По думите му, каквито и действия да извършват държавните институции, докато хората не разберат, че като се качват в колата носят отговорност, докато манталитетът не започне да диктува по-безопасно шофиране, нищо няма да се постигне. Той каза също, че се очаква обявените мерки да се осъществят до месеци.

Регионалният министър Николай Нанков посочи, че пътят София - Варна, в участъка при село Микре, е основно ремонтиран преди две години и е един от най-добрите пътища в страната.

Нанков каза още, че около Ябланица в един участък ще бъде сложена шумяща маркировка. Той допълни, че ТОЛ системата ще помогне за контрола на лекотоварния и тежкотоварния трафик.

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че взетите досега мерки за законодателни промени и по-високи санкции на нарушителите ще покажат резултати в края на годината. Той обясни, че МВР ще направи предписания за опасни участъци по пътищата.

Радев апелира всеки да бъде отговорен на пътя и да се спазват правилата за движение и каза, че допълнителните мерки са за увеличаване на натиска върху нарушителите на пътя.

Главният комисар на МВР Младен Маринов заяви, че е разпоредил при тежко нарушение на закона за движение на водачите да се налагат глоби в най-близкото районно управление на МВР. "Ако искате да стигнете навреме не нарушавайте правилника", допълни той.