Срещата ще бъде посветена главно на климатичните промени и глобалния икономически растеж.

Очаква се обаче, проблеми свързани с политиката и сигурността да определят тона на срещата. Сред тях са терористичните атаки в Европа, задаващите се президентски избори в САЩ и продължаващите кървави конфликти в Сирия и Ирак.

Човешките права и битката срещу групировката "Ислямска държава" също ще бъдат обсъдени на форума. Освен в рамките на срещата, тези въпроси ще бъдат повдигнати и в многобройните двустранни срещи


Най-вероятно това е последното пътуване на Обама в Азия като президент и той смята да го използва, за да насочи вниманието към усилията си за борба с промените в климата.

Съединените щати и Китай се присъединиха официално към климатичното споразумение от Париж. Това е най-големият напредък по пътя към глобалното споразумение.

Трябва ни нов подход към проблема с климатичните промени, каза китайският президент Си Цзинпин. В Ханчжоу той връчи на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун документа за присъединяване към споразумението за климата заедно с американския президент Барак Обама.

Съединените щати и Китай са отговорни за 40 процента от въглеродните емисии в световен мащаб, отбелязва Би Би Си.

"Съединените щати и Китай предприемат тази стъпка днес - двете страни официално се присъединяват към Парижкото споразумение. Разбира се, не бихме могли да свършим тази изключителна работа без съдействието на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун", каза още Обама.

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей
ще предупреди лидерите от Г-20, че трябва да бъдат предприети спешни мерки за спирането на терористичната групировка "Ислямска държава"от разрастването й в Африка, пише вестник „Индипендънт“.

По този начин британският премиер ще се опита да покаже, че страната все още се намира в челните редици в борбата срещу тероризма, коментира изданието.

За форума на Г-20 в Ханчжоу вече пристигнаха канадският премиер Джъстин Трюдо, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, италианският премиер Матео Ренци и др.

Страните от Г-20 държат над 80 процента от глобалното производство и там живее две трети от населението в света.