Срещу лидера на "Атака" и депутата от партията бяха повдигнати обвинения за дръзко хулиганство за нахлуването им в театралната академия на 23 октомври м.г. Сидеров бе обвинен и за принуда срещу студентка.

Сидеров и Чуколов бяха пуснати на свобода срещу 6000 лева гаранция за всеки, но в края на миналата седмица бе съобщено, че са се признали за виновни и са сключили споразумение с държавното обвинение.

Днес Софийският градски съд одобри споразумението, като осъди двамата обвиняеми на пробация (регистрация по постоянен адрес и срещи с пробационен служител) и обществено полезен труд. Второто обаче ще се осъществява не чрез работа, а с удържане на 13% от месечната им депутатска заплата, съобщи БНР.

Сидеров е осъден на 9 месеца пробация, като това включва регистрация по постоянен адрес и срещи с пробационен служител.
Срокът на пробацията за Чуколов е шест месеца.

Наказанието на двамата влиза в сила от утре, като одобреното споразумение между прокуратурата и подсъдимите не може да бъде обжалвано.

Втора присъда

Съдът одобри и още едно споразумение между прокуратурата и Волен Сидеров. Той се призна за виновен за хулигански действия, станали по време на честване на Априлското въстание в Батак на 17 май 2011 г. Тогава, на тържествата на площад "Освобождение", той се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаването.

В този случай наказанието е 8 месеца пробация, пак със същите мерки - подписка, регистрация по адрес и поправителен труд, който представлява удръжка от заплатата от 13%. Депутатът ще трябва да плати и около 230 лева разходи, направени за експертизи по време на разследването.

Според закона, по време на пробацията осъденият може да напуска града само с разрешение на пробационния служител, а времето, в рамките на които е наказанието му, не се считат за трудов стаж.

Отхвърлиха третото споразумение, искат по-тежко наказание

СГС обаче не одобри третото споразумение на лидера на "Атака" с прокуратурата - то е за хулиганство и за лека телесна повреда на полицай.

На 21 май 2013 г. Сидеров нападна полицай и журналист от телевизия "Скат" до сградата на Народното събрание. Тогава депутатът отправи обиди и заплахи към репортера на телевизия СКАТ Теодор Ангелов, хвана ръцете му и избута микрофона му, като настояваше за извинение за думи на собственика на телевизията - по това време Валери Симеонов, който в момента е съпредседател на Патриотичния фронт. Случаят доби популярност като „Извини се, бе”.

Според съдия Христинка Колева предлаганото наказание - пробация за 9 месеца, е прекалено леко, тъй като за хулиганство се предвижда до пет години затвор, а за лека телесна повреда - до три, съобщи БТА.

Делото се връща на прокуратурата. Наблюдаващият прокурор Димитров Петров коментира, че ще се преценява дали да има ново споразумение с по-тежко наказание или да бъде внесен обвинителен акт в съда и процесът да върви по обичайната процедура.

Защо предпочел споразумения?

Разтоварвам съдебната система. По този начин освобождавам съдебната система, за по-важни случай - всеки ден убиват хора, възрастни жени”, коментира самият Волен Сидеров пред журналисти след съдебните решения.

Трябва да сте по-смирени, днес е първият ден на постите, отложете страстите. Желая ви лек и благодатен пост! - с тези думи Сидеров отговори на всички останали въпроси.