Министърът на здравеопазването напусна пленарната зала насред дебатите по бюджета на НЗОК. Това принуди председателката на парламента Ива Митева на няколко пъти да призове от трибуната Стойчо Кацаров да бъде потърсен и върнат в залата, защото има въпроси, на които трябва да отговори. 

Малко преди това спор в залата се завихри с участието на ГЕРБ и Кацаров по повод едно от предложенията на бившите управляващи да бъдат отпуснати 26 млн. лв. за лекарите на първа линия от доболничната и специализираната помощ.

"Неоценени са колегите в ДКЦ-та и болничните практики в доболничната помощ, става въпрос за 4000 лични лекари в България и 4500 лекари и сестри в ДКЦ. Считам, че е несправедливо тези хора да не бъдат стимулирани, 26 милиона лева не са никак много", каза бившият здравен министър от трибуната.

Ангелов поясни, че идеята е и те да получават по 600 лв., както медиците в болниците, а сестрите да вземат по 360 лв., защото в момента тези техни колеги са ощетени. За справедливост за всички лекари на първа линия, независимо къде работят, се обявиха и от ДПС, а министърът заяви, че всичко е наред. "Има корекции и спокойствие, ситуацията е спокойна, проблемите са решени. Колегите очакват вашите решения, за да посрещнат и да се борят с COVID-вълната", отвърна Кацаров.

Той намекна, че министърът се вълнува много повече от едни други медицински центрове и обобщи:

"Продуктовото позициониране стана много модерно напоследък в Министерството на здравеопазването".

"Винаги, когато говорите за COVID, си задавам въпроса кое ви кара да сте толкова усмихнат и весел", изрази учудване Костадин Ангелов и заключи, че министърът не е разбрал за какво говори. "Тук става въпрос за допълнителни възнаграждения в първичната и специализираната извънболнична помощ, където лекарите, сестрите и санитарите да получават по 600, 360 и 120 лв., обясни Ангелов. В първичната помощ само сестрите получават по 360 лв., а в специализираната медицинска помощ лекарите и сестрите не взимат допълнителни пари, допълни още той.

Д-р Джевдет Чакъров от ДПС също не се съгласи с министъра, че медиците са се успокоили. "Считам, че беше редно и коректно с оглед на COVID-мерките да бъдат коректно овъзмездени тези хора и трудът им да бъде по достойнство оценен и да бъдат те мотивирани", каза Чакъров.

В реплика към бившия здравен министър Костадин Ангелов пък скочи докторката от ДБ Таня Андреева, която попита ГЕРБ: "Защо за 12 г. не видяхте, че няма педиатри и патоанатоми. Днес се занимаваме с подаяния", възмути се тя на призива на Костадин Ангелов и нейната група да подкрепи парите за лекарите на първа линия.

Лекарката заяви, че българските медици получават 16 пъти по-ниски заплати от колегите им на Запад, затова заслужават достойно заплащане, но не подобни подаяния.

"Започнаха да бродират брюкселска дантела с мерки за COVID", заключи проф. Георги Михайлов от БСП, който пък се застъпи за повече пари за социално значимите заболявания като онкологичните, например, от които смъртността е по-висока от тази при коронавируса.

Междувременно Ива Митева даде почивка по искане на ДПС, а Стойчо Кацаров така и не се бе появил в пленарната зала.