Парламентът заседава по единствена точка днес - изменение на решението за работата му в периода на извънредно положение. Миналата седмица беше решено той да заседава два дни - в четвъртък и петък. Днес обаче председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че Председателският съвет е решил депутатите да заседават само във връзка със Закона за извънредното положение, а парламентарният контрол да бъде писмен. Против решението е единствено групата на БСП, подчерта Караянчева, която мотивира предложението с разрастването на случаите на COVID-19 у нас и по света.

Парламентарните заседания вече предизвикаха негативни обществени коментари, че народните представители очевидно нарушават заповедта за струпване на хора, като поне половината депутати дори не носят предпазни средства.

Именно поредното несъгласие на опозицията с управляващите предизвика и ожесточен спор по темата преди гласуването.

"COVID-19 не подбира нито по партийна, нито по религиозна принадлежност. Приехме най-важните закони за кризата. И ние сме подвластни на заразата. Вирусът няма учтиво да ни подмине, като ни попита: "Вие депутати ли сте?" Автоматично ще са всички по домовете си, ако един е подложен на карантина. Ако всички излезем в карантина за 14 дни, това означава автоматично блокиране на НС. Ако сме по домовете си, това означава грубо нарушаваме и заповедта на здравния министър. В затворено положение сме, не сме на 2 м. един от друг, вентилацията не може да бъде спряна така както предписва Оперативният щаб", мотивира се шефката на парламента. 

"Тук някой от трибуната каза, че съм казала да бдим. Да, нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията. Да бдим да не се повтори Чернобил, когато български граждани бяха навън на улицата и манифестираха и ядяха зелена салата, а партийните величия стояха някъде на тихо и ядяха специална биологична храна. Защо след като няма заплаха, вие уважаеми колеги, не провеждате вашите събрания", обърна се Караянчева към БСП.

"Уважаеми колеги, уважаеми приятели, казах ви, че тук ще се говори, че това е против Конституцията, че задушаваме парламентаризма в България - говорете каквото искате. Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот на вас, на ваш близък, на хора, работещи в администрацията, на мен уважаеми приятели, това ми е достатъчно. Мислете!", призова тя.

Снимка: БТА

"Моята сестра е на първия фронт и също е заразена с коронавирус - не мога да гарантирам, че пробите на депутатите ще бъдат отрицателни", обяви пък депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

"Сякаш тук събраните народните представители не сме от тази планета - нещата, които се случват около нас, болните наши близки, които всеки ден се увеличават, не ни касае. Седя, слушам, гледам - не мога да повярвам. Всеки ден от екраните медицинските експерти излизат и казват колко от нашите съграждани са поразени от тази невидима болест. Искам да се обърна към всички вас като лекар, също участвам в тази сложна обстановка. Тук, колеги, аз недоумявам, се изправя пред нас една парламентарна група, сякаш няма нищо. Сякаш е дошла пролетта и искаме да работим с усърдие и ентусиазъм. Обръщам се най-отговорно към вас. Смирете се към болестта. Всички сме еднакви пред болестта и смъртта. Колеги, аз мога да ви кажа в моята практика, която съм имал. Лекувал съм много народни представители преди да знам, че ще седя тук и ще говоря от тази трибуна. Пред болестта и смъртта всички сме еднакви. Не го забравяйте това. Тук има един депутат, който също уважавам, неговият баща работи в 5-та градска болница и всеки ден се среща с болестта. Моята сестра също е на първия фронт и езаразена с коронавирус. Да, смейте се, болестта е изключително тежка и вирулентна", допълни той.

Снимка: БТА

Тези изказвания от ГЕРБ бяха предизвикани от остри реплики от страна на левицата.

"Спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността - само след няколко месеца това ще падне върху управляващите и върху бъдещето на страната", заяви Антон Кутев от трибуната. 

"Ще започна с това, че коронавирусът, като всеки вирус, е много страшен. Този понеже е по-страшен от другите, е предизвикателство. Тези предизвикателства се решават от парламентаризма, поне според общественото развитие от последните стотици години. Милиони хора са измрели, за може да се създаде системата на парламентаризма такава, каквато е и да гарантира гражданските права. Разминаваме се, защото някой в държавата в случая мнозинството, но някой всъщност даде безконтролна и крайна власт на едни лекари, генерали, които със сигурност са лекари специалисти. Те имат задачата да ни предпазват от коронавирус, те най-вероятно го правят по най-добрия начин. Само, че освен хората, които се страхуват от заразата, в нашето общество е пълно с хора, които се страхуват от безработица, които се страхуват от глад, които се страхуват от фалити на фирмите си и още куп неща. Именно представителството на тези хора представлява парламентът. Когато дадем властта на едните, които ни пазят от болестта, ние всъщност позволяваме да се потъпкват правата на ония, които може да се страхуват от болестта, но се страхуват и от друго", допълни социалистът.

Колегата му Кристиан Вигенин пък заяви:

"Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, вие пристъпвате към най-лесното - да заключим парламента отвън и да се събираме тогава, когато хрумне на председателя и на вашата партия. Ние смятаме, че Народното събрание като върховната институция в една република с парламентарно управление трябва да дава пример на хората не с това да стоим затворени в къщите си, да се страхуваме да не се заразим, а да даваме пример като гарантираме нормалността в държавата и в управлението, като гарантираме демокрацията и демократичния процес, като осигурим контрол над действията на изпълнителната власт. Не се учудвам, че стигнахме до днешната дискусия. Тя бе подготвена дни наред. Водеха се дебати в Председателски съвет, партии сменяха позициите си, за да стигнем до това, което се целеше от самото начало. Спиране на работата на Народното събрание за на практика неопределен срок. Отсега можем да кажем - извънредното положение няма да приключи на 13 април и аз знам, че вие ще ни съберете отново преди 13 април, за да го удължим. Народното събрание ще приключи нормалната си работа в продължение на дълго време и вие ще носите основната отговорност за това. Г-жо Караянчева, съжалявам, че вие се нагърбихте с тази отговорност да внесете това предложение, защото като председател за Народното събрание допринасяте персонално за разрушаване на авторитета още повече на нашата институция".

"Вашият председател Борисов, вашата ПГ можеше да ви спести това унижение и да бъде внесено поне от името на ПГ на ГЕРБ. Вие сте войник, изпълнявате това решение, но заедно с това няма как да ви спестим критиката, че във всичкото това време вие персонално и вашата ПГ вместо да търсите ничани да продължи доколкото е възможно нормалната работа на парламента, вие търсихте аргументи защо тази работа не може да продължи", коментира още Вигенин.

Според него неуважението към парламента като институция не е нещо нова за ГЕРБ.

Крум Зарков от БСП пък допълни:

"Опитват се вече няколко часа да ни убедят наш и българските граждани, че видите ли голямата опасност за разпространението на заразата на коронавирус в България идва от парламента. Ако тук се разпуснем, заразата ще спре. Ако стоим, заразата ще се разпространява. Никога толкова приказки не са изговаряни, за да се представи страхът като отговорност и абдикацията като смелост. С вашето предложение предлагате да абдикираме от нашите задължения, да се скрием от това, което имаме да правим, а ние имаме доста неща. От Конституционната извънредност се предлага да се мине в буквална извънредност".

Снимка: БТА

В отговор Маноил Манев от управляващите заяви:

"Утре сутрин в огледалото си задайте въпроса какви глупости сте говорили в Народното събрание, ако някой от вашите познати легне в болницата и животът му е на косъм. Много от вас с политическия апломб и истерия обяснявате как лягате на амбразурата да пазите демокрацията, да пазите конституционния ред. Аз съм народен представител от Стара Загора. В Стара Загора вашият председател каза, че демокрацията ви пречи и ви е взела много. Тук многоуважаваният господин, който говореше със страхотен апломб каза, че Народният съд бил нещо добро", каза Манев във връзка с Валери Жаблянов.

"Аз не съм се изправил да ви убеждавам вас, защото знам, че това кауза пердута. Аз се изправих да кажа какво мисля и да го кажа на българските граждани. На мен, на нас въобще не ни е важно чак толкова много тук в залата ще ходим ли с маски, няма ли, ще се заразяваме ли едни други и т.н. Ние сме поели някакъв кръст, ще го носим. Тук от тази трибуна преди малко се говореше с какви очи ще гледаме хората. Ако някой от нас излезе и прехвърли зараза, болест, смъртоносна на някой гражданин, на някой близък, на някой чужд човек, тогава за очите и гледането какво ще ми кажете. Тогава какво ще излизате да си посипвате главата с пепел, което не обичате да правите. Няма да има полза. Файда от това няма да има", добави той.

И отчете, че президентът и народните представители могат да свикат Народното събрание.

"Да, и Бойко може да го свика, да и ние можем да го свикаме. Това е нормалното, защото не е нормално да откажеш да отвориш линиите за дарения, както отказа президентът днес. Не е нормално да излизаш по телевизии и да говориш как не е страшно. Страшно е хора умират. Направете си командировка до Италия, няма да ви пуснат, но добре е да гледате по телевизията. Да не слизам до вашето ниво с политикантстването", подчерта Манев.

А Тома Биков допълни: 

"Никой не е казал на БСП, че ще има извънредно положение 10 години - колкото по-скоро свърши, толкова по-добре и за нас. Смятам, че дали ще говорите от тази трибуна или ще говорите "Позитано" 20 или, където намерите за добре, никой няма да ограничи вашето мнение. Карантината има и добри страни, може да се затворим вкъщи и да помислим върху собствените си грешки, пък дори и върху собствените си глупости. Всеки един от нас може да го направи, аз ви призовавам да го направите. Няма смисъл от този дебат в момента, в този му вид, защото още утре може да искате да свикате заседание на парламента, стига да има какво да кажете, стига да има какво да предложите. Пак ще ви кажа - прекалено сте трескави в тази сложна ситуация. Успокойте се, приберете се вкъщи, съберете се. Върнете се към себе си, бъдете по-спокойни. Не искам да влизам в ролята на Кашпировски, но очевидно имате нужда и от това. Бъдете отговорни".

Накрая от името на БСП се намеси лидерът Корнелия Нинова:

"Уважаеми български граждани, както обикновено се обръщам към вас от четири години, някои колеги днес се сетиха за това обръщение. Сигурно много пъти сте чували от тази трибуна, че става дума за исторически момент, за исторически речи и исторически думи. Сигурно някой път е имало основание в това, друг път не. Ние смятаме, че днес наистина става дума за исторически момент. Днес, каквото и да говорят наши политически опоненти, парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на Република България. 3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. Вчера правителството предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит, работа чрез кредит, живот на кредит ви дадоха вчера. Днес ви дадоха свобода под карантина. Утре влиза в действие диктатурата. Това са трите дни, които променят България за месеци напред".

От "Обединени патриоти" обаче също критикуваха левицата.

"Важно е, когато се наложи утре, вдругиден, след седмица нещо извънредно, внесено от Министерския съвет или от парламентарна група, което засяга кризата, да може да се свика Народното събрание и адекватно да приеме тези решения, за да може да бъдат изпълнени. Трябва да гарантираме сигурността на това, че можем да вземем решения, а вие предлагате обратното. Предлагате да стоим 240 човека вътре, един до друг, и да даваме възможност заразата да покоси всички. Няма проблем, нека да ни покоси, ама като ни покоси заразата, не можем да се съберем да гласуваме каквато и да е мярка", обърна се към социалистите Юлиян Ангелов.

От "Воля" също подкрепиха решението. Лидерът на партията и зам.-председател на НС Веселин Марешки заяви от трибуната:

"Ние, като прагматици, сме щастливи, че само шест дни след миналия петък, когато обявихме, че само "Столипиново" и българският парламент са останали източници на зараза, се обсъжда решение да се спазват мерките за социална изолация. Приветствам!".