Банкерът обаче отрече да е автор на писмото с прикачени файлове с имена, макар по-рано един от адвокатите му да потвърди достоверността му. В опровержението на Василев се казва, че той разпространява публичните си изявления единствено на www.vassilev.bg.

В текста, разпратен до електронните пощи на различни медии от адрес в Gmail, се казва, че този път Василев не използва своя личен сайт, тъй като постоянно бил хакван. В писмото е отправена закана, че "шоуто тепърва предстои".

Към него са прикачени сканирани копия от тетрадки (вижте в галерията), в които са записвани стотици посетители на централата на КТБ през 2013 и 2014 г. Сред хората в списъка са още представители на държавни институции, журналисти и други известни личности. Някои от тях са записани по няколко пъти.

Имена от списъка

Виждат се имената на Йордан Цонев от ДПС, Явор Куюмджиев от БСП, Румен Петков от АБВ, Красимир Каракачанов от ПФ, Любен Дилов от БДЦ, бившият лидер на ДСБ Иван Костов, председателят на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев (три пъти за една седмица през юли 2013 г., когато течаха протести срещу кабинета "Орешарски" - б.р.), шефът на КРС Веселин Божков, бившите министри Милен Велчев и Бойко Ноев.

В списъка са още рекламният бос Красимир Гергов, собственикът на верига аптеки Веселин Марешки, Едоардо Миролио - миноритарен собственик на "Булгартабак", собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, един от шефовете на "Химимпорт" Иво Каменов, журналистът и издател Петьо Блъсков, социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

Адвокатите

Един от адвокатите на Цветан Василев - Константин Симеонов, потвърди тази сутрин пред "Дневник" достоверността на списъка, като обясни, че във вчерашното си интервю Йордан Цонев е "лъгал безочливо и нагло". Затова трябвало да се покаже как той е "висял пред сградата на КТБ".

В интервюто депутатът многократно отрече да е знаел какво се случва с КТБ, като подчерта, че това нямало нищо общо с ДПС и Делян Пеевски.

По-късно другият адвокат на Василев - Христо Ботев, коментира, че се проверява дали списъкът е автентичен. Работещи в сградата обаче потвърждават, че посетителите са били записвани по този начин. Пред "Club Z" пък някои от хората в списъка, пожелали анонимност, също са заявили, че наистина са били там в посочените дни и часове.

След няколко часа Константин Симеонов заяви пред БНР, че списъкът е автентичен. Според него е нормална практика да се правят такива на ръка. Вероятно е изтекъл от охраната или рецепцията на банката, коментира той.

"За паразитите - истинското шоу скоро предстои"

В писмото, подписано от името на Василев, отново се заявява, че срещу банката му е било извършено "вероломно покушение от политико-икономически кръгове, следствие, прокуратура и съд, както и БНБ, НАП и всевъзможни други държавни институции".

"Както съм имал възможност в предишни мои интервюта да заявя – не политиците са ме създали. От мен те, особено нагло и арогантно, се възползваха. Паразитираха върху мен и за да опазвам КТБ съм се принуждавал да им правя услуги дълги години. Когато отказах да продължа – те просто убиха банката", пише в писмото.

Изреждат се, без имена, "политици (социалисти, патриоти, демократи, либерали, реформатори), бивши и настоящи министри, бизнесмени, одитори, братя "хотелиери" (сега участващи в плячкосването на БТК), тв шефове, журналисти, субекти, ръководили дълги години сектор "Сигурност", синдикалисти, мастити фармацевти, издатели, енергийни шефове и експерти.

Тези другари много бързо забравили времето, когато се редяли на опашки и чакали със седмици пред кабинета му, за да го видят.

"Каква работа би могъл да има при мен един политик например? И каква работа би могъл да свърши за средна продължителност на среща 5-7 минути?! И изобщо, срещал ли се е с мен или само със секретарката ми, за да се запознае след това със съдържанието на един плик? Досещате се за какво говоря нали?", се казва още в писмото.

И се допълва, че с видеото на "добре пеещия гуверньор" (с Иван Искров пеят "Назад, назад, моме Калино") е показал достоверността на твърденията си, че целият този "елит" е паразитирал върху него и КТБ. Сега давал и ново доказателство – факсимилета от пропусквателните тетрадки за последните около две години, "за да се убедят хората, че всички тези хубавци от "елита", казващи им кое е вярно и кое не, висяха редовно при мен с искане за това и онова и най-вече – за онези неща".

"Изпращам това писмо и на недоброжелателни медии с единствената цел истината за тези, които облъчват обществото с тезата: "Цветан Василев окраде банката и избяга" да стигне до възможно по-голяма част от него. А на паразитите ще кажа едно – истинското шоу тепърва предстои!", завършва писмото, подписано от банкера.

Реакции

Премиерът Бойко Борисов коментира, че него със сигурност го няма в списъка и няма свои хора в него, които да "са вземали пари", предаде "Фокус". Пред журналисти обаче той отказа да коментира името на председателя на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев, който е от ГЕРБ.

Йордан Цонев се обърна към Василев с думите, че е "абсолютно чист" и че няма да се спре "в усилията си българският народ да научи, че той (Василев) е човекът, нанесъл най-тежкия удар на финансова система след 1996 година, че го е направил съзнателно и умишлено".

Бившият зам.-министър на икономиката в тройната коалиция Явор Куюмджиев коментира пред "Дневник", че познава Цветан Василев от пет години и се е виждал с него нееднократно. Няма обаче спомен да се е срещал през 2013 г. в кабинета му на бул. "Цар Борис Трети".
 
"Познаваме се с него, както се познавам и с Васил Божков, и с Бойко Борисов. Това не е някаква драма. Аз съм ходил в сградата на бул. "Цар Борис Трети", но там се намира и ТВ7, може да съм ходил за участия в предаванията след изборите", каза той.


АНКЕТА: Кой е пуснал списъка?