Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е провела днес телефонен разговор с арменския си колега Зограб Мнакацанян заради задържания през август м.г. в Армения български гражданин Стоян Боянов, съобщиха от МВнР.

Това е вторият път, когато Захариева разговаря с Мнакацанян по случая. Първият телефонен разговор е проведен в края на октомври м.г. Днес арменският външен министър се е ангажирал да върне обаждане по случая.

Предстои телефонен разговор на Екатерина Захариева и с министъра на външните работи на Киргизстан Чингиз Айдарбеков. В същото време вицепремиерът и министър на външните работи на България даде указания на посланика ни в Киев да се срещне и да постави въпроса пред посланика на Киргизстан, който е акредитиран и за България.

Информацията за арестувания Стоян Боянов се появиха в медиите вчера, след като стана ясно, че 12-годишният му син Алекс стои с плакат пред сградата на МВнР от няколко дни.

"Баща ми се намира в Армения. Задържан е през август месец. Искам си тати! Моля помогнете!", призова момчето.

Семейството на Боянов твърди, че българските дипломати бездействат.

Българинът е задържан в Армения на 18 август 2019 г. по искане на властите на Киргизстан на основание на Минската конвенция за правна помощ по граждански семейни и наказателни дела на държавите-членки на Общността на независимите държави (ОНД) по повод обвинение, повдигнато в Киргизстан, за незаконно пресичане на казахско-киргизката граница през май 2017 г.

Информацията за неговото задържане е официално предоставена на българското посолство в Ереван на 26 август 2019 г.

Армения е страна по редица правни конвенции в областта на осигуряването на правна помощ и правни отношения по граждански, семейни и наказателни дела, които касаят само държавите-членки на ОНД. Съгласно тези документи арменските власти могат да арестуват и екстрадират в държави от ОНД български гражданин, срещу когото има повдигнато обвинение за извършени нарушения, само на базата на включване на това лице в списъка на издирваните лица и без спазване на условието българската държава да е уведомена за съществуването на подобен казус. МВнР е ангажирано със случая още от самото му начало, се казва в съобщението на външното ни ведомство.

Министерството на външните работи е в контакт с близките на задържания като се ангажира да оказва всякакво необходимо съдействие. В рамките на своите компетенции МВнР прави всичко възможно на задържания българския гражданин в Армения да му бъдат гарантирани правата и най-вече правото му на справедлив и безпристрастен съдебен процес.

Още от самото начало на задържането на Стоян Боянов, посолството ни е в постоянен контакт и е започнало да оказва правна и консулска помощ на задържания. Консулът ни в Ереван го е посетил повече от 10 пъти, като последното посещение е на 24 февруари. По време на посещенията са предоставяни хранителни продукти, телефонни карти за връзка с роднините си, облекло.

Консулът ни поддържа постоянно връзка с управата на затвора, за да проверява какво е състоянието на задържания. Офисът на омбундсмана на Армения е организирал експертна група, която е посетила българския гражданин в затвора, за да провери условията, при които е настанен и какво е отношението на надзирателите към него. Посолството ни не е получило оплаквания от страна на задържания за условията и отношението на управата и надзирателите.

Българският посланик в Ереван провежда срещи по случая, сред които с омбудсмана на Армения, със заместник-главния прокурор на страната, както и с министъра на правосъдието с цел спазването на правата на задържания и осигуряване на справедливо правосъдие.

Що се касае до съдебното производство - съгласно разпоредбите на арменското законодателство - преводачът по време на съдебното дело се осигурява от съда.

Решението за екстрадиция на българския гражданин е обжалвано. На 28 февруари 2020 г. се очаква ново заседание на Апелативния съд в Армения.

В случай че отпадне искането на киргизката прокуратура за екстрадиране на българския гражданин, би следвало да отпадане и мярката за неговото задържане от арменските власти.