Вицепремиерът, военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов беше осмян от стотици потребители в социалните мрежи, след като преди два дни си сложи синя каска. Той се появи в този вид на срещата при премиера Бойко Борисов за съдбата на управляващата коалиция, правейки препратка към мироопазващите сили на ООН, наричани Сини каски. Така символично заяви готовността си да тушира напрежението със своите своите партньори в "Обединени патриоти".

"Така се идва на коалиционен съвет - със синя каска! Благодаря на вицепремиера Каракачанов, че ми позира!", написа шефката на правителствения пресцентър Севдалина Арнаудова и публикува кадъра във Фейсбук.

Снимка: Facebook/Sevdelina Arnaudova

Последваха куп иронични коментари и подигравателни колажи.

"Дори каската си е сложил наобратно, с дупката отпред!!!", коментира Валентин Тарандов във Фейсбук.

Снимка: Facebook/Иван Червенков

"За да повдигне рейтинга си, управляващата коалиция е решила да раздаде на всеки пълнолетен българин по една синя каска модел "Красикар 2018". Каските са оборудвани с климатик, слънчеви панели и USB зареждане. За децата са предвидени каски "Красикар Junior", които стават на гърне", написа потребител с прозвището General Melchett‏ в Туитър.

Снимка: Facebook/Мария Николаева

Калин Манолов пък публикува откъс от книгата "Приключенията на добрия войник Швейк" на Ярослав Хашек:

"И като се качваше по стълбището към третото отделение за разпит, Швейк носеше кръста си към върха на Голгота, без сам да забелязва своето мъченичество.

Като видя надпис, че е забранено да се плюе по коридорите, той помоли стражаря да му позволи да плюе в плювалника, след това, осиян от простодушието си, влезе в канцеларията с думите:

— Добър вечер на всички, господа.

Вместо отговор някой го ръгна в ребрата и го изправи пред масата, зад която седеше господин със студено чиновническо лице, с черти на животинска жестокост, сякаш току-що бе изскочил от книгата на Ломброзо "За престъпните типове".

Той изгледа кръвнишки Швейк и каза:

— Я недейте гледа като идиот.

— Какво да правя — отговори Швейк сериозно, — аз бях освободен от военна служба за идиотизъм. Специална комисия ме провъзгласи официално за идиот. Аз съм доказан идиот".

Снимка: Facebook/Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ

"Спрете да се подигравате на Каракачанов! Така трябва да изглежда един министър на отбраната. Особено на отбраната ракия", коментира журналистът Драгомир Симеонов.

Генерал от артилерията Калин Найденов. Военен министър в кабинета на д-р Васил Радославов,1915-1918 г.

Снимка: Facebook/Тодор Иванов

Някои потребители поставиха на главата на вицепремиера вместо синя каска - лейка, кофа, дори напръстник.

Снимка: Facebook

А други припомниха, че той сам обича да поставя там различни неща, като например венци (на Еньовден).

Снимка: Facebook/Kалин Манолов