Разработката включвала подслушване на полицай. Искането е било подновявано и разрешавано от съдия, чието име Цацаров не разкри, предаде БНР.

Оказало се е обаче, че телефоните, които се подслушват, не се ползват от полицая, а от негови близки. Въпреки това службите са извадили второ разрешение за СРС, което позволява да се подслушват отново близките на полицая, а не самия него.

По непотвърдена информация разработката е стартирала по времето на служебния кабинет на Георги Близнашки, когато вътрешен министър е бил Йордан Бакалов. Целта да подслушването е бил прокурор.

Няма дадни за подслушвани протестиращи по "Червеи"

По-рано главният прокурор Сотир Цацаров изтъкна и че няма данни за подслушвани протестиращи по разработката "Червеи".

По думите му това важи за всеки, включително за бившия  министър-председател Веселин Близнашки, който твърди, че е бил обект на специални разузнавателни средства.

Използването на СРС срещу протестиращи не е открито и по другото разследване, свързано с дирекцията "Сигурност" в МВР, за което главният прокурор заяви, че се е казвало "Таласъми". То няма връзка с "Червеи", уточни той.

И в момента екип от прокурори извършва разпити и изземване на техника по разследването, свързано с "Червеи", каза главният прокурор.

Цветлин Йовчев искал съдействие за достъп до секретен сървър

Три длъжностни лица бяха разпитани на днешното заседание на комисията по вътрешна сигурност във връзка с разработката „Червеи”. Това бяха Янко Цветков и Драгоманов – разузнавачи и Милен Димитров, бивш шеф на ОДМВР-Бургас, предаде Фокус.

Янко Цветков не даде никаква информация дали са били подслушвани лица, тъй като по думите му има следствена тайна. Единствено бившият директор на ОДМВР-Бургас Милен Димитров съобщи пред депутатите, че през есента – месеците октомври или ноември, е получил обаждане от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев с искане за вътрешно съдействие. „Става въпрос за секретен достъп до секретен сървър”, уточни Милен Димитров и допълни, че бившия директор на „Вътрешна сигурност” има повече информация.

Димитров получил обаждане от министъра, искайки съдействие, уверявайки, че ще бъде издадена заповед.

„Такова писмо не беше изпратено и това е последния път, когато съм оказвал такова съдействие”, заяви той. Димитров обясни, че при изнесеното заседание на Министерски съвет в Бургас на 30 април, е провел друг едночасов разговор с Цветлин Йовчев в кабинета му, сигнализирайки че срещу него е в ход „неприятна медийна кампания”. Той му е отговорил, че се обмисляло неговото изтегляне от Бургас в София и да излезе в отпуска по време на европейските избори.

Срещу Милен Димитров е образувана дисциплинарна проверка и юни през месец дисциплинарно производство, а на 1 август е дисциплинарно уволнен.