Със 165 гласа главният прокурор Сотир Цацаров бе избран за председател на КПКОНПИ. За опчаквано гласуваха ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и петима независими депутати.

По-интересно беше това, че противно на партийната повеля, Цацаров беше подкрепен и от 27 представители от групата на "БСП за България".

Сред тях са изразилият предварително намеренията си Драгомир Стойнев, Тома Томов, Георги Търновалийски, Светла Бъчварова, Манол Генов, Георги Йорданов и др.

Против кандидатурата на Цацаров бяха 30, а трима гласуваха с "въздържал се". Другият претендент - Симеон Найденов от ПГ "Воля-Българските родолюбци", получи 12 гласа в подкрепа, 42 - "против", 136 се въздържаха.

Цацаров заема предсрочно освободения от Пламен Георгиев пост начело на антикорупционния орган.

Снимки от пленарна зала вижте тук >>

Двамата кандидати за поста - Симеон Найденов и Сотир Цацаров

Снимка: БТА

Още днес следобед ще депозирам оставка във ВСС. Това каза новоизбраният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров пред медиите, след гласуването на номинацията му в НС.

Той обясни, че предстои Пленумът на ВСС да вземе решение, което по думите му, би следвало да бъде предложение до президента за освобождаване от длъжност. След това трябва да последва указ на държавния глава за предсрочното му освобождаване като главен прокурор. По думите му, след този акт, няма причина Иван Гешев да встъпи в длъжност като главен прокурор.

Сотир Цацаров каза, че подава оставка и няма да изчака края на мандата си - 10 януари - "за доброто на прокуратурата и КПКОНПИ".

По предложените законодателни промени, който създават институт на независим прокурор, който да има право да разследва главния прокурор, Сотир Цацаров заяви, че въпросът има външнополитическа и юридическа страна.

"Дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но в крайна сметка е законопроект - той е обект на дискусия и обсъждане - нека не отхвърляме едно нещо, преди още да се е родило. В крайна сметка, това се искаше, това се направи", коментира Цацаров и каза, че Конституционният съд само може да каже дали законодателните промени противоречат на Конституцията.

Снимка: БТА

В Пленарна зала на Народното събрание Пламен Христов представи колегата си Симеон Найденов, акцентирайки върху приоритетите на партията, сред които са борбата с корупцията и картелите. Освен това професионалната му характеристика, авторитет, висок морал, независимост от задкулисието са много важни при превенцията и борбата с проблема, подчерта Христов.

Трудовият стаж, заслугите като главен прокурор,доброто взаимодействие между прокуратурата и КПКОНПИ, са сред качествата на Сотир Цацаров, изтъкна Емил Димитров от "Обединени патриоти", който първоначално лично е преговарял с обвинител номер едно за поста.

От БСП отново подчертаха, че е крайно неудачно изборът на председател на антикорупционния орган да е от парламента. Той трябва да се посочва от президента, обясни Крум Зарков, в противен случай процедурата била с предизвестен край. Ако нещата не тръгнат добре, отговорността за избора ще е на парламента, изтъкна той.

Това са и сред причините ПГ на "БСП за България" да вземе решение да не подкрепи нито една от двете кандидатури, което при гласуването впоследствие не стана по първоначалния сценарий.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова посочи, че "за награда" бившият председател на комисията Пламен Георгиев е назначен за консул в Испания. Това е стимулиране, награждаване с постове, а не борба с корупцията след скандала с терасата му, коментира тя. По думите на Нинова, комисията е мъртвородена, няма разследващи функции по сигнали за корупция. Противодействие на корупцията е само заглавие, подчерта тя.

Темата не може да се мисли мандатно, а визионерски, обърна се лидерът на БСП към управляващото мнозинство.

"Още днес следобед ще депозирам оставка във ВСС", каза новоизбраният председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров пред медиите, след гласуването на номинацията му в НС

Снимка: БТА

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки излезе с контрапредложение - шефът на комисията да се избира с две трети от парламента. Нямам усещането до момента, че президентът е президент на всички, а само на БСП, коментира той. Не намерихте сила у себе си да издигнете такъв човек, но намерете сила да подкрепите единия от двамата кандидати, обърна се той към левицата.

Нинова му обясни, че би било върховно политическо лицемерие при положение, че не признават този закон, процедурата, по която се избира председател от зависимите от проверките му, да имат своя номинация.

Бившият конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков коментира, че не приема създаването на комисии, които дублират дейността на министерствата, а у нас има над 100 такива. Проблемът, според него, е, че на върха на правозащитната ни система има големи скандали и това е потресаващото. В коя страна има такова чудо - 10 часа по телевизията да се предава заседанието на ВСС за избор на главен прокурор, коментира Марков. Той поиска да бъде организиран дебат в НС за състоянието на съдебната власт и ясно да бъде казано, че сме парламентарна, а не съдебна, президентска или правителствена република.

Корнелия Нинова

Снимка: БТА

В условията на несвършен закон/антикорупционен/ трябва да се постараем ръководителят на институцията да бъде един от най-вещите юристи, които да я насочат правилно, правилно да се прилагат инструментите, обясни нечленуващият в парламентарна група Явор Нотев /"Атака"/, който е и един от вносителите на кандидатурата на главния прокурор. Симеон Найденов има своите качества на юрист, но даваме приоритет на административния опит, подчерта той.