"Изборите в САЩ озвериха путинофилите и в България, и по света. В момента сме свидетели на нервни реакции. Истински стреснат съм от това, че руското посолство може да се загрижи за правовия ред в България и за върховенството на закона" - така президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси  коментира пред БНТ реакцията на новата руска посланичка Елеонора Митрофанова. Посолството на Русия в България осъди коментарите на правния съветник в посолството на САЩ в София Джесика Кич, че у нас липсва политическа решителност за борба с корупцията.

По думите на Паси "Русия всячески иска да отвлече вниманието от Навални и пуска такива фойерверки".

"С дискусията за върховенството на закона в България започваме да отбелязваме 30-годишнината на Атлантическия клуб в България, която се навършва на 4 април. Диалогът между Джесика Ким от американското посолство и Елена Поптодорова от Атлантическия клуб зададе тон на серия от подобни дискусии", добави той.

Паси беше категоричен, че България се интересува от опита на САЩ, и от опита на Европа.

"Ние не само по световна линия, но и по европейска линия имаме накъде да се поправим и искаме да подпомогнем страната да се реформира и усъвършенства. Големият проблем на България се нарича правоприлагане, а не писане на закони", подчерта той.

По думите му след изборите в САЩ настъпва промяна.

"Има ренесанс на новия световен ред, установен след Втората световна война. С президента Байдън българи са работили дълго, активно и много плодотворно. Тази предистория може да бъде трансформирана в нова история", каза той.

Според него АЕЦ "Белене" не е първа грижа на президента Байдън.

"Въпросът е не какво той ще поиска от нас, а какво ние ще поискаме от него", допълни Паси.

Той беше категоричен, че в наш интерес е да поискаме черноморски бази на САЩ у нас, защото в момента въоръжението на Черноморието е 90% руско, а Черноморска сигурност, гарантирана от НАТО, ЕС, с водеща роля на САЩ, Великобритания, Франция, е онова, от което имаме нужда.

"Другото, което трябва да поискаме от Байдън, е членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Освен това трябва да поискаме България да участва в програмата за развитие на F-35. Бихме могли да поискаме изграждане у нас на "завод, ако ще за бурми за тези F-35". Задължително е да поискаме да бъдат уплътнени българо-американските отношения в космическата сфера - както в цивилната, така и във военната. На американците трябва да кажем: искаме при следващата мисия до Луната да има българин или българка", отбеляза Паси и допълни, че България произвежда космическа храна с изключително високо качество. Трябва да поискаме и визита на президента Байдън в България", каза още той.