Софийският университет "Св. Климент Охридски" излезе с остра позиция срещу коментар на шефа на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната Александър Урумов. Тя е насочена срещу курса "Политика на идентичността и различието", който се води от проф. Миглена Николчина и се преподава на студенти от факултета по славянски филологии.

Мнението на Урумов е публикуван в личния му Фейсбук профил на 3 октомври и препечатано в един от големите ежедневници на следващия ден. В него се казва:

"Приятели, това е ментално болестно състояние! Целенасочено тровят умовете и сърцата на децата ни още от детски градини, училища и университети! Лесбийки ги учат да пишат хомо-писма в Англия, лесбийки ги учат на съзнание за зло в България! Ето това е истината! И тази истина трябва да се знае!..."

След като цитира част от конспекта, посочвайки точки като "Теории и репрезентации на хомосексуалността" и "Отвъд половото различие: андрогинът и машината. Половото различие и новите технологии", пресаташето на военното министерство завършва с призива:

"Неуважаеми, вземете си отпуск и се лекувайте. Спрете това, което правите. Обърнете си внимание на психичното здраве! И спрете да тровите умовете на студентите!".

Ето какво се казва в позицията на СУ по този повод:

"На 4 октомври 2018 г. вестник "Труд" публикува със съкращения текст от Фйсбук страницата на Александър Урумов, в който се коментира програмата на учебен курс в Софийския университет. С подигравателен и агресивен език текстът внушава, че курсът е посветен на пропагандиране на хомосексуализъм, феминизъм и глобализация. Това разбира се не съответства на истината, тъй като специалностите, магистърските програми и курсовете в Софийския университет имат академичен, а не пропаганден характер и тяхната обективност и балансираност се гарантира от преминаването през редица академични процедури - разглеждане на Катедрен съвет, на Факултетен съвет и от общоуниверситетска Учебна комисия и приемане от Академичния съвет като част от съответните учебен план и учебни програми.

Внушенията на Урумов са неверни също и затова, защото както от заглавието на курса ("Политики на идентичността и различието"), така и от анотацията към него и от отделните теми ("Глобализация и антиглобализъм" и пр.) става напълно ясно, че в курса се представят мненията и на защитниците, и на противниците на остро дискусионните въпроси, поставени в хуманитарните и обществените науки през последните десетилетия.

Следователно текстът на Урумов е насочен не срещу някакво едностранчиво разглеждане на тези теми, а срещу самото им обсъждане, не срещу пропагандиране на някакви вредни идеи, а срещу възможността изобщо да се допускат занимания с идеи, които Урумов не одобрява.

Текстът на едно частно лице, още повече демонстриращо непознаване на материята, нямаше да има нужда от коментар, ако той не беше публикуван в четен ежедневник и авторът не беше директор на дирекция "Връзки с обществеността" в Министерството на отбраната. Наред с хулиганските обиди текстът съдържа и явната заплаха на Урумов "да земе едно дЪрво", ако академичната общност у нас и по света си позволява дори да обсъжда теми, които не му харесват.

Това е явна агресия срещу академичната свобода и свободата на изследванията, залегнали в основата на самата идея на университетите при възникването им преди 700 години. Затова е непонятно как вестник "Труд" може да публикува агресивните нападки срещу тези свободи, които утре ще се насочат и срещу свободата на словото в медиите. Неразбираемо е и как е възможно в едно българско министерство за връзките с обществеността да отговаря човек, който отправя заплахи срещу инакомислещите и свободата на мисълта и на словото.

Софийският университет не приема и никога няма да допусне нарушаване на академичната свобода и на свободата на изследване и преподаване. Той неведнъж е въставал срещу опитите за външно влияние и цензура и ще продължи да отстоява свободата на мисълта и словото.

Вярваме, че българското общество приема свободата за върховна ценност и ще подкрепи всяка институция, срещу която противниците на свободата насочат своята агресия и заплахи."

Александър Урумов е председател на "Българската организация на родителите и децата - БОРД" и неведнъж е съобщавал в социалната мрежа и за "джендърско" съдържание в учебници. За последно той коментира такъв по биология за ІХ клас.

"Както знаете, в този джендър-учебник се съдържа скандалният текст, според който "Сексуалната идентичност се формира в зряла възраст" - едно безумно джендър-твърдение, непочиващо на никакви научни или емпирични доказателства", написа по този повод говорителят на МО, който преди години беше такъв в БНБ.

Урумов е критик и на Истанбулската конвенция, която не приема и неговият началник и лидер на ВМРО - военният министър Красимир Каракачанов.