Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Варшава, където на 14 февруари ще участва в министерска среща за мир и сигурност в Близкия изток, съобщиха от МВнР. Срещата ще бъде съвместно председателствана от министъра на външните работи на Полша Яцек Чапутович и от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпейо.

Участниците ще открият дискусиите с оценка на ситуацията и на международните усилия в Близкия изток, преди да обсъдят редица теми, сред които бежанските потоци в региона и хуманитарните предизвикателства, пише в официалното съобщение.

Какъв е смисълът на срещата

Официално конференцията във Варшава е посветена на мира и сигурността в Близкия Изток. Поканени са около 80 страни, включително Израел. Ще участват вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и израелският премиер Бенямин Нетаняху. Техеран не е поканен.

Мнозина вече определиха организираната от САЩ и Полша среща като антииранска, като целта е да бъде изолиран Иран.  По тази причина се очаква много министри на западноевропейски страни да пропуснат определената като спорна конференция на 13 и 14 февруари. Според Техеран тя е насочена срещу иранското правителство. Представители на американската администрация обаче отричат това да е така.

Правителството на САЩ обвинява Техеран, че води политика на дестабилизиране на Близкия изток и финансиране на тероризма. Във връзка с това агенциите напомнят, че през месец май миналата година американският президент Доналд Тръмп взе едностранно решение за изтегляне на страната от ядреното споразумение с Иран и за повторно налагане на санкции срещу страната. Европа се противопостави на този ход и изгражда механизъм за заобикаляне на американските икономически санкции срещу Иран.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини вече отмени участието си, позовавайки се на проблеми с графика си. Германският министър на външните работи Хайко Маас съобщи, че няма да участва в конференцията. Страната ще бъде представена от Нилс Анен, висш служител на външното министерство, съобщи говорителка на ведомството. Русия няма да изпрати свой представител, каза полското правителство.

Призиви за бойкот в Близкия изток. Защо

Палестинският министър на външните работи Рияд Малики призова арабските страни да бойкотират предстоящата среща за Близкия изток в Полша или да изпратят делегация на по-ниско равнище, предаде Асошиейтед прес. Палестинците "смятат конференцията във Варшава за заговор срещу палестинската кауза", заяви преди дни Малики.

Ливан няма да участва, съобщи вчера ливанският министър на външните работи Джебран Басил на обща пресконференция с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф. Ливан следва политика на разграничаване от регионални конфликти. Иран пък има голямо влияние в Ливан посредством шиитската групировка Хизбула, която заедно с партиите, които са нейни съюзници, сформира мнозинство в ливанския парламент.

От формална гледна точка Ливан все още се намира в състояние на война с Израел и ливанските представители избягват конференции, в които участват израелците. Преди седмица лидерът на Хизбула Хасан Насралла, основният съюзник на Техеран в Ливан, заяви, че е готов да поиска от Иран да снабди ливанската армия с оръжие и системи за противовъздушна отбрана срещу Израел.

Повечето арабски страни се въздържат от установяването на отношения с Израел, преди да бъде постигнат сериозен напредък към мир с палестинците. Но много страни от Персийския залив споделят израелските опасения за засилването на влиянието на Иран, отбелязва АП. Във връзка с това Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства обявиха, че изпращат външните си министри на конференцията във Варшава.

Полша хваната в крачка

Беше съобщено, че полските служители са били хванати неподготвени, когато Майк Помпейо е обявил по време на посещение в Кайро през януари, че конференцията ще се състои във Варшава и ще бъде важен елемент от усилията да се гарантира, че Иран няма да оказва дестабилизиращо влияние.

Полското правителство обедини усилията си със Съединените щати за съвместно домакинство на международна конференция за Близкия изток, надявайки се да засили връзките си с Вашингтон в стремежа си да получи по-голяма защита от Русия. Но други дългогодишни отношения са поставени на изпитание. Иранското правителство, което разглежда конференцията като враждебен акт, предупреждава, че ще има последствия за Полша. Някои политически наблюдатели се опасяват също, че полското правителство рискува по-голяма изолация в Европа със заемането на позицията на Вашингтон по въпрос, по който ключовите европейски сили силно се противопоставят на политиките на американския президент Доналд Тръмп, отбеляза Ванеса Гера от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Това, което ме притеснява е, че полското правителство слага почти всичките си яйца в кошницата на Тръмп. Дори не в американската кошница, а в кошницата на Тръмп. Това да се заложи само на Тръмп е доста хазартен ход", казва Пьотър Бурас, директор на офиса във Варшава на Европейския съвет за външни отношения. "Всичко това е за сметка на отношенията с партньорите от ЕС и дори за сметка на единството на НАТО."