Главен комисар Деян Моллов е новият директор на "Гранична полиция", съобщиха от МВР. Заповедта за назначението му е била представена пред ръководния състав от заместник-министър Енчо Мирчев и главен комисар Стоян Темелакиев.

От МВР допълват още, че със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков досегашният директор Светлан Кичиков се преназначава на друга длъжност, като се не се посочва каква е тя.

Пред bTV старши комисар Кичиков обясни, че е преназначен в специалното звено към служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Светлан Кичиков остана на поста в продължение на почти 5 години. Той бе назначен за директор през август 2016 г. от премиера Бойко Борисов, който тогава поиска оставката на комисар Антонио Ангелов и един от заместниците му. 

Светлан Кичиков е роден през 1967 г. в Бургас, завършил е висше образование във ВНВМУ "Никола Йонков Вапцаров"- Варна, специалност "Корабоводене за военно-морския флот". Получил е допълнителни квалификации в различни обучителни курсове.

Професионалният стаж в МВР на Кичиков започва през 1992 г. когато е назначен на длъжност командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба - Бургас. На 30 март 2015 г. е назначен на длъжност началник на База Гранични полицейски кораби-Созопол.

Светлан Кичиков е командир на кораба "Обзор", който в началото на годината (26.01. - 08.03.2016 г.) участва успешно в операцията на ФРОНТЕКС "Посейдон морски граници" на гръцко-турската морска граница.