Хората, които изчисляват средния размер на заплатите и ръста на увеличението им - служителите на Националния статистически институт, излязоха за пореден път на национален протест. Исканията им са за 50% увеличение на заплатите, защото повечето от тях получават не повече от 900 лв. след удръжките.

Още снимки от протеста вижте тук>>

Ако не бъдат чути и този път, икономисти, математици и статистици предупреждават, че са готови да пристъпят и към ефективни стачни действия.

Рано сутринта за час преди работното време протестираха служителите на статистиката в много градове от страната, както пред НСИ в София, така и пред териториалните му поделения. Заедно със служителите си пред централата на НСИ в София излезе и председателят на института доц. Атанас Атанасов. 

"Колегите са в пълно право да протестират, тъй като заплатите тук са едни от най-ниските в държавната администрация", каза пред журналисти председателят на НСИ. И подчерта, че заплатите в териториалните бюра на НСИ са на предпоследно място от всички в държавната администрация, информира БТА. Промяна в заплатите през 2023 г. нямаше, нито промяна в капиталовите разходи и тези за издръжка, добави Атанасов.

"Това са трудови протести, не са политически", подчерта шефът на Националната статистика.

Снимка: БТА

Протестът е организиран от структурите на КТ "Подкрепа". От синдиката припомнят, че през 2015 и 2020 г. заплатите са увеличавани с най-ниския процент (3-4 %), а по време на COVID-кризата с до 30 % и то само на служителите, които провеждат изследвания в домакинствата по метода "лице в лице".

Снимка: БТА

През декември 2022 г. заплатите на всички статистици са били увеличени с 11 %, но пак изостават значително.

"Защо депутатите заслужават увеличение на заплатите, а ние не?" - питат обаче в този момент с надписите на протестните плакати недоволните статистици.

Служителка на НСИ в Бургас със 37 г. трудов стаж и висше образование по икономика обяви пред медиите, че заплатата й е малко на 1000 лв., а след данъците пада на 900 лв. 

Снимка: БТА

В морския град работещите в НСИ показаха препълнена чаша с вода с надпис "Чашата на търпението преля". Издигнаха и плакати с текст: "Писна ни да ни унижават", "Ще сложим край на подигравките с труда ни". Те обявиха, че основните им искания са за увеличение на основните заплати с 50 на сто и увеличение на разходите за издръжката на Националния статистически институт. Протестиращи посочиха, че средната работна заплата в Бургас е 1228 лева при средна за страната в размер на 1957.

Снимка: БТА

И в Бургас коментираха, че заради ниските вънгарждения няма желаещи да постъпят на работа в НСИ, като за цялата структура в страната свободните щатни бройки са 70 и стоят незаети.

"Това е нашият втори протест за тази година- след първия през месец юли, като очаквахме в бюджет 2023 да бъдат повишени заплатите ни. Още тогава казахме, че те са унизително ниски. Средната брутна заплата е около 1300 лв., на много места служителите получават чисто под 1000 лв., каза Нина Джорова от Териториалното статистическо бюро в Плевен.

Снимка: БТА

"Работещите в териториалните статистически бюра сме на 118 място по заплати от 120 различни държавни служители в страната", добави тя.

По време на протеста бе показан и фиш за заплата на служител в ТСБ - Северозапад в Плевен, от който се вижда, че месечното възнаграждение е под 900 лв. след удръжките. Джорова подчерта, че няма интерес от страна на млади и квалифицирани хора да постъпят на работа в статистическите бюра, защото не биха могли да покриват месечните си разходи с ниските заплати.

Снимка: БТА

Статистиците в Русе издигнаха транспаранти с надписи:  "Политиците ще са виновни, ако няма статистика", "Държавен служител не е мръсна дума" и "Протестите няма да спрат!"

"От 20 години съм в системата и съм главен счетоводител, а моята брутна работна заплата е 1500 лева", каза Добромира Йовчева, служителка в статистиката в крайдунавския град. 

Снимка: БТА

Протестираха още статистиците в Ловеч, Сливен, смолян, Кюстендил, Благоевград и във всички териториални стриктури на НСИ.

В навечерието на протеста премиерът Николай Денков беше попитан за заплатите в НСИ, по време на участието му на живо във Фейсбук, когато отговаряше на въпроси на граждани и журналисти. Денков припомни, че вече е е имало повишение на заплатите в НСИ с по 10% от 2019-а до 2022-ра година.

"За разлика от други администрации, които не са имали такива увеличения. Също така по време на COVID-кампанията около 2/3 от техните служители, които е трябвало да бъдат на терен, са получили едно допълнително увеличение с 30% и ако погледнете сумарното увеличение, което те са получили, спрямо сумарната инфлация ще видите, че сумарната инфлация е по-ниска от това, което те са получили. По никакъв начин не казвам, че заплатите им са достатъчни. За 2024-та година правим преглед на заплатите във всички администрации, така, че да се опитаме да балансираме и да няма големи различия между тях", отговори вчера премиерът.