Служебният министър на отбраната Георги Панайотов ще бъде новият посланик на България в САЩ. Това гласи решение на служебния кабинет от 10 декември 2021 г., публикувано в Информационната система на Министерския съвет за правна информация. 

В документа служебното правителство предлага на президента Румен Радев да назначи Георги Панайотов за "извънреден и пълномощен посланик на Република България в Съединените американски щати", като за целта от поста да бъде освободен досегашният посланик на страната ни Тихомир Стойчев.

"Разширяването и задълбочаването на двустранните отношения със САЩ във всички области на взаимен интерес през годините се е утвърдило като един от водещите и устойчиви външнополитически приоритети на Република България. С учредяването на двустранния Стратегически диалог на високо равнище - редовен формат за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от споделения ни дневен ред, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 г. в София - сътрудничеството между нашите две приятелски и съюзни държави беше издигнато на качествено ново и исторически високо равнище", пише в мотивите на служебния кабинет, който не е обявил решението си на заседание, тъй като документът е от петък - 10 декември. 

В документа още се посочва, че редовният четиригодишен мандат на посланик Тихомир Стойчев е изтекъл през юни 2020 г., затова е необходимо да бъде избран негов наследник - Георги Панайотов, който е дипломат с над 20-годишен професионален опит в МВнР, дипломатически представителства на България в Европа, Азия и САЩ, както и е преминал през всички длъжности от аташе до министър. 

Панайотов е магистър по политология от Московския държавен институт по международни отношения и владее 4 езика - английски, немски, руски и албански.

"Сферите на професионална изява и натрупан опит на Георги Панайотов включват многостранна дипломация, политика за сигурност, двустранна и регионална дипломация, консулска дейност, управление на човешки, финансови и административни ресурси", се посочва още в решението на служебния МС.

Вижте целия документ ТУК>>>