За обвинението първо съобщи самият Овчаров пред журналисти, след като се яви в Столичната следствена служба, съобщи БТА.

На влизане първият министър на енергетиката в кабинета "Станишев" отказа коментар пред журналистите, но след кратък престой вътре заяви:

"Обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за "Белене".

Овчаров обвини премиера в оставка Бойко Борисов в политически натиск върху прокуратурата и добави, че "ако за подписани споразумения, ще трябва да се носи отговорност, ще има опашка от министри". По думите му щетата е настъпила, не защото е подписан договор, а защото Борисов спря договора.

Румен Овчаров каза още, че според него прокуратурата координира действията си с американското посолство, тъй като преди няколко дни му е отказана виза да пътува до САЩ.

Адвокатът на ексминистъра - Васил Василев, пък коментира, че е направил искане веднага да бъде прекратено делото, тъй като обвинението е несъставомерно (не отговаря на състава на нито едно престъпление - б.р.). Защитникът добави, че прокуратурата иска да държи някой обвинен в следващите две години и да не се прави нищо.

Василев посочи, че той и Овчаров имат желание обвинението да бъде внесено незабавно в съда и добави, че ако това се случи, до Нова година по процеса ще има оправдателна присъда.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви в отговор, че не разбира каква е връзката, тъй като няма представа защо на Румен Овчаров му е била отказана виза от САЩ. Арнаудова не отрече, че клиент на прокуратурата ще е и Трайчо Трайков.

И накрая една любопитна подробност по този сюжет. Повдигнатото днес обвинение на Румен Овчаров е било на ръба на давността, която за неговото престъпление изтича след няколко дни - на 29 ноември.

Началното обвинение срещу Румен Овчаров касае това, че в края на месец ноември 2006 г., в качеството си на министър и принципал на държавното дружество "НЕК" ЕАД, въпреки задълженията си, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителните директори Любомир Велков и на Мардик Папазян при сключването на споразумение с „Атомстройекспорт“ АД за изграждане на ядрената централа с площадка „Белене“, съобщиха по-късно официално от прокуратурата.

Разследването е установило, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта и преди да е сключен основен договор за финансиране. По силата на това споразумение изпълнителят „Атомстройекспорт“ е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство, срещу възнаграждение в размер на 193 189 000 евро.

Към това споразумение в последствие са сключени 14 допълнения и 1 договорно споразумение, но до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ “Белене“ не се е достигнало. От това е последвала значителна щета за НЕК в размер на въпросните 193 млн. евро.

Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери и деянието представлява особено тежък случай. Разследването продължава, уточниха от прокуратурата.

На Овчаров е наложена най-леката мярка за неотклонение - „Подписка“.

Другите обвинени

Прокуратурата вече обвини за тази сделка бившите изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян.  Двамата ще отговарят за съзнателно сключване на неизгодна сделка за продажба на старото оборудване за АЕЦ "Белене". Подписаният от тях през 2007 година договор с "Атомстройекспрот" е ощетил НЕК с малко над 77 милиона евро.

Преди близо месец обвинение беше повдигнато и на Петър Димитров, бивш министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция (2005 - 2009). Той ще отговаря пред съда също за безстопанственост - заради неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" през 2007 г.

За утре в следствието е призован и депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. На 24 октомври прокуратурата поиска имунитета му, за да му повдигне обвинение, а той доброволно се отказа от него. Тогава от държавното обвинение съобщиха, че искането се основава на доказателства за извършена от Добрев умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви пред журналисти, че утре в 9.30 ч. Делян Добрев е призован в столичното следствие, за да му бъде повдигнато обвинение.

"Обвинението не е по-различно от това, за което сме му поискали имунитета и няма да има каквато и да е било промяна", коментира Арнаудова.

НА ФОКУС: Румен Овчаров - сив кардинал или незаобиколим опозиционер