Само ден след като зае министър-председателския пост на Република Северна Македония Димитър Ковачевски прие в Скопие за среща българския премиер Кирил Петков.

В рамките на визитата Петков ще разговаря още с президента Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери.

Предвидени са също срещи с председателя на Демократичен съюз за интеграция Али Ахмети и с Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ. Кирил Петков ще разговаря и с представители на българската общност в Република Северна Македония.

Заедно с Кирил Петков, в делегацията от София участват зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин, външният министър Теодора Генчовска и транспортният министър Николай Събев.

Dir.bg следи на живо визитата. От мястото на събитието предава специалният ни пратеник Елза Тодорова.

Очаквайте новини в реално време от Dnes.Dir.bg и Dir Podcast!

Снимки: Правителствената пресслужба

Петков и Ковачевски очертаха календара за "обогатяване на отношенията"
До 60 дни ще има работеща линия София-Скопие, работни групи започват да се срещат всяка седмица

Българският премиер Кирил Петков и македонският му колега Димитър Ковачевски дадоха брифинг пред журналистите в Скопие относно срещата им на четири очи по повод Евроинтеграцията на западната ни съседка и Договора за добросъседство. На съвместната пресконференция двамата очертаха възможността фокусът на отношенията да бъде прехвърлен от проблемите към добросъседството и реалните действия.

"Мога да ви уверя, че съм голям оптимист за съвместните ни действие и ще виждате резултати на седмична база", заяви Петков и добави, че линията София-Скопие ще бъде реалност, а добросъседството ще се измерва в реални стъпки.

"Днес имахме много добър и приятелски разговор. Искам да поздравя и министрите на транспорта от двете правителства. Очертахме точния календар. Фокусираме се върху всички общи възможности за обогатяване на нашите отношения. Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща", посочи българският премиер. По думите му оттук нататък всяка седмица ще има среща с по една от групите, за да може фокусът на отношенията да се прехвърли от проблемите към добросъседството.

Петков потвърди, че правителствата на двете страни ще проведат общо заседание на 25 януари т.г., което ще бъде част от процеса на задълбочаване на отношенията.

 

Правителствата на България и Северна Македония ще заседават в София на 25 януари

На среща в Скопие министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи приветстваха подновения диалог между двете правителства, както и важността от продължаване на интензивната комуникация на високо равнище, като изразиха убеденост, че новата динамика в контактите ще надхвърли необходимото надграждане на двустранните отношения.

Разговорите са били фокусирани върху предстоящото съвместно заседание на правителствата, което ще се проведе в София на 25 януари, както и въвеждането на нова динамика в сътрудничеството чрез прилагане на концепцията за създаване на работни групи в конкретни области за потенциален напредък. По този начин двете страни ще дадат ясен сигнал, че има силна воля за търсене на взаимно разбирателство в духа на добросъседството и европейските ценности.

Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие

На летището българският премиер бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Едно от първите публично заявени намерения на Петков като министър-председател бе именно да разговаря с новия премиер на югозападната ни съседка веднага след встъпването му в длъжност. Затова и визитата на Петков днес започна със среща на четири очи с министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Българската делегация бе посрещната от Ковачевски пред сградата на правителството в Скопие с държавни и военни почести. Македонският премиер бе придружен от Горан Мисовски - подпредседател на парламента, Боян Маричич - вицепремиер по европейските въпроси, Буяр Османи - министър на външните работи и Благой Бочварски - министър на транспорта.

Снимка: Правителствената пресслужба

Според дневния ред на посещението премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков влязоха в среща на четири очи, след която двама ще направят общо изявление пред медиите.

Снимка: Правителствената пресслужба

Паралелно с това заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин се среща с вицепремиера по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич и с посланика и ръководител на европейската делегация в Скопие Дейвид Гир.

Външният ни министър Теодора Генчовска, както и транспортният ни министър Николай Събев разговарят с колегите си Буяр Османи и Благой Бачворски.

Следва пленарно заседание на двете официални делегации и пресконференция, на която да научим има ли напредък по темите, които двамата премиера обявиха като приоритетни.

Снимка: Елза Тодорова, Dir.bg

Очакванията са историческите въпроси да останат на заден план, а да се даде приоритет на теми като икономика и инфрастуктура, образование и иновации, както и разбира се, подкрепата за пътя на евроинтеграцията на Скопие.

Пред медиите по време на полета премиерът каза, че очаква да се изгради стриктна програма на работните групи за следващите шест месеца и конкретни стъпки, по които да вървят. Той изрази надежда за ежеседмични срещи, на които да се отчитат конкретни резултати. Любопитно е да се отбележи, че премиерът предпочете да не демонстрира дистанция по време на полета, като се отдели делегацията му от представителите на медиите и завесата в самолета не бе спусната.

Следобед Петков ще се срещне с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, с председстеля на македонския паралмент Талант Джафери. В програмата на премиера не присъства среща с представители на българската общност, както бе обявено вчера от Министерски съвет.

Снимка: Елза Тодорова, Dir.bg

Знаковите българо-македонски срещи

В очакване на резултати от визитата на Кирил Петков в Скопие справка на Дирекция "Справочна информация" на БТА припомня предишните знакови българо-македонски срещи. Началото дава Любен Беров - само няколко месеца, след като на 15 януари 1992 г. България става първата държава, която признава независимостта на тогавашната Република Македония.

На 6 и 7 юни 1992 г. Любен Беров осъществява визита по покана на министър-председателя на Македония Бранко Цървенковски. Целта е подписване на Спогодба за икономическо сътрудничество между двете страни, с която се цели активизиране на крайграничната търговия и стокообмена между двете държави.

На 7 юни 1993 г. премиерите на България и Македония Любен Беров и Бранко Цървенковски подписват Спогодба за търговско и икономическо сътрудничество, чрез която търговските отношения между двете страни се ориентират към свободен обмен на стоки и капитали. При разговорите между двамата са обсъдени инфраструктурата между страните, както и проблеми на транспорта и съобщенията, включително изграждането на жп линия, свързваща България и Македония.

На 27 и 28 февруари 1997 г. на работно посещение в Скопие по покана на министър-председателя на Македония Бранко Цървенковски е министър-председателят на България Стефан Софиянски. Двамата премиери обсъждат конкретни въпроси за активизирането на двустранното икономическо сътрудничество, подготовката и подписването на договора за либерализация на търговията между България и Македония. Договарят се експерти от двете страни да имат работна среща.

На 8 и 9 март 2001 година на официално посещение в Македония е министър-председателят Иван Костов по покана на премиера на Македония Любчо Георгиевски. Два месеца по-късно - на 25 май, премиерът Иван Костов отново е на кратко посещение в Скопие, където се среща с министър-председателя Любчо Георгиевски.

На 18-20 април 2003 г. на официално посещение в Македония е и премиерът Симеон Сакскобургготски. Тогава е подписана Спогодба за създаване на културно-информационни центрове в София и Скопие.

На 3 юни 2006 г. работно посещение в Македония прави министър-председателят Сергей Станишев. Той пристига в Деве баир в Македония, където е посрещнат от македонския си колега Владо Бучковски. Двамата правят първа копка на проекта за изграждане на 400-киловолтова електроенергийна междусистемна връзка между Червена могила в България и Щип в Македония. По-късно, в рамките на официалното посещение, министрите на вътрешните работи на България и на Македония Румен Петков и Любомир Михайловски подписват Споразумение за гранично полицейско сътрудничество между двете страни.

Министър-председателят Сергей Станишев е на официална визита в Скопие и на 14 и 15 декември 2008 г. На 15 декември 2008 г. двамата премиери откриват междусистемния електропровод Червена могила, България - Дуброво, Македония, първата директна 400-киловолтова връзка между енергийните системи на двете страни. Съоръжението е част от мултимодалния паневропейски коридор номер 8, приоритетен за България, Македония, Албания и Италия.

На 28 юли 2013 г. в Кюстендил министър-председателят на България Пламен Орешарски провежда работна среща с министър-председателя на Македония Никола Груевски по инициатива на Република Македония. След срещите Пламен Орешарски заявява, че България подкрепя членството на Република Македония в НАТО и в Европейския съюз, и че България държи на подписването на договор за добросъседство и сътрудничество и се надява работата по него да продължи в по-ускорени темпове.

По време на официалното посещение на министър-председателя на Македония Зоран Заев на 20 юни 2017 г. по покана на министър-председателя на България Бойко Борисов, двете страни се договарят България и Македония да установяват механизъм за сътрудничество на експертно равнище по въпросите, свързани с подготовката на македонската страна за приемане в Европейския съюз и произтичащите от това дейности по планиране, управление и контрол на инвестициите с европейско финансиране. На срещата между заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров са обсъдени конкретните стъпки пред финализирането на Договора за добросъседство между двете съседни държави.

Официално посещение в Македония министър-председателят Бойко Борисов прави на 1 и 2 август 2017 г., в Скопие. Там заедно с македонския му колега Зоран Заев, подписват Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Министрите от делегациите подписват също Меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на природния газ и Меморандум за разбирателство за развитието на железопътните връзки между София и Скопие. Документът ще послужи като основа за бъдещата съвместна работа по изграждането на железопътната връзка между столиците на двете държави. Българската страна поема ангажимент до 2027 г. да изгради жп линията София - Перник - Радомир - македонска граница. Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп участъка Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г.

На 2 август 2017 г. на честванията на националния празник на Македония в Скопие присъства и българска правителствена делегация. По-късно Бойко Борисов и Зоран Заев се покланят заедно на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие.

На 23 ноември 2017 г. в Струмица министър-председателя Бойко Борисов участва в първото си съвместно заседание на правителствата на България и Република Македония след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество на 1 август 2017 г.

В присъствието на Бойко Борисов и Зоран Заев министрите от двете делегации подписват Меморандум за разбирателство за намаляване на международните тарифи за роуминг и телекомуникационни услуги, Платформа за активизиране на сътрудничеството между Министерство на външните работи на България и Министерство на външните работи на Република Македония, Протокол за сътрудничество между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономиката на Република Македония, Протокол за сътрудничество между двете министерства за провеждане на обучение в България на македонски механик водачи на танк. Подписано е споразумение между "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, България и МЕПСО, Македония, съгласно което от началото на 2018 г. ще стартират съвместни търгове за разпределение на преносни капацитети между електроенергийните оператори на двете страни. Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и Акционерното дружество за извършване на енергийни дейности Македонски енергийни ресурси "МЕР АД Скопие" подписват споразумение за провеждане на предпроектно проучване за изграждане на нова газова междусистемна връзка. Подписан е и Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и Инвест Македония. Подписан е Меморандум за сътрудничество между българската Агенция по геодезия, картография и кадастър и Агенцията по кадастъра на недвижимите имоти на Република Македония, който предвижда обмен на картографски и геодезически данни и кадастрални материали. Меморандумът е с десетгодишен срок. Подписано е и Споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия.

Споразуменията са част от изпълнението на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан на 1 август 2017 г.

На 12 март 2018 г. на посещение в Скопие е премиерът Бойко Борисов за участие във възпоменателната церемония по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнината. В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност.

На 2 август 2018 г. в Благоевград е премиерът на Република Македония Зоран Заев за отбелязване на 115-годишнина от Илинденско-Преображенското въстание (1903). Заедно с министър-председателя Бойко Борисов участва в церемония пред паметника на Гоце Делчев на пл."Македония". Това е второто съвместно отбелязване на годишнината, след подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония (1 август 2017).

Министър-председателят Бойко Борисов е в Скопие и на 1 август 2019 г. за отбелязване съвместно с министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев на втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни (1 август 2017) и честване на събития и личности от общата ни история - Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев. Бойко Борисов се среща със Зоран Заев и с президента Стево Пендаровски. По-късно в Дойран Бойко Борисов и Зоран Заев откриват възстановения паметник на полк.Константин Каварналиев.