"Жандармерията е там, армията има готовност, насищаме с техника и хора, за да може да опазим държавата" - това заяви премиерът Бойко Борисов на спешното съвещание в Министерски съвет във връзка с бежанската ситуация около Солун, съобщиха от правителствената информационна служба.

Тази сутрин той събра вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и ръководството на Гранична полиция, както и началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

До опасността се стигна след бунтове на мигранти в лагер до Солун, които искат да продължат пътя си към Германия, а не да бъдат спирани в Гърция, където условията били много лоши.

Премиерът обърна внимание, че случващото се е точно в навечерието на европейските избори, във време, в което 95% от миграцията е намаляла в Европа.

"Помните колко тежък бе Балканският път, успяхме да се справим тогава. Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем", отбеляза Борисов и обърна внимание, че точно около Солун се развиват тези процеси.

Младен Маринов, Красимир Каракачанов, ген. Андрей Боцев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов

Снимка: БТА

Премиерът разпореди да се видят центровете, да се вземат всички мерки, службите да подават своевременно информация за обстановката, ако е необходимо да се усилят ГКПП-тата по южната граница.

"Боцев е в готовност със силите със специално предназначение, да се надяваме, че няма да стигаме до такъв вариант, но всичко трябва да се проиграе", коментира Борисов.

МВР е започнало да усилва охраната на границата с Гърция както със служители на Гранична полиция, така и с жандармерия, прехвърля се и допълнителна техника, заяви Младен Маринов.

"На този етап няма сигнали емигрантски организации като в Гърция и Турция да има и в България Няма наличие на някаква организация. Следим ситуацията много внимателно още от първото получаване на сигнали за възможно движение на големи групи на емигранти в Турция и Гърция. До този момент ситуацията изглежда овладяна и в двете държави. Но имаше сериозни опити, така че не е изключено те да преминат в друга организационна форма", коментира вътрешният министър.

Той уточни, че е била анализирана информацията от всички служби, които имат отношение по проблема.

"На този етап по отношение на нашите граници ситуацията е нормална, но се налага да усилим нашето присъствие там. Има екипи от Гранична полиция, допълнително съм разпоредил да се засили и присъствието на жандармерията, която провежда акция в пограничните малки населени места. Утре ще направим проверка на терените отново с оглед въвеждане на плана за действие при кризи. Не искам да има паника, но когато съседните на нас държави имат проблем, ние трябва да сме подготвени, за да не се пренесат те на наша територия", коментира той. "На този етап няма сигнали емигрантски движения като в Гърция и Турция да има при нас", каза още Маринов.

Министерството на отбраната е готово да изпрати необходимите хора, транспортна техника и съоръжения на границата при нужда, увери отново и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Оценката е, че възможността нещо подобно да се случи, не е отпаднала. Но това, което казахме на министър-председателя, е готовността и на полицията, и на армията с предварителните планове взаимодействие при нужда се реагира", обясни той.

Той посочи, че и в Гърция, и в Турция сред самите емигранти има хора, които опитват да организират движение към Западна Европа, като районът на граничен пункт Кулата е най-опасният от гледна точка на проникването на големи групи хора.

"Турция още миналата седмица взе много сериозни мерки, в Гърция също се успокои ситуацията. Но и ние сме длъжни да вземем мерки. Предстоят и европейски избори и те могат да бъдат използвани за общополитически цели в Европа. Нашата задача е да не допуснем големи групи от хора да преминат на територията на България. Ако някой иска да дестабилизира Европа чрез такива маси, то той ще се опита да го направи. Но на територията на България не се забелязва подобно нещо. Ще го кажа за пореден път, всичко необходимо ще бъде направено. Ситуацията в момента е под контрол, наблюдава се и има готовност да се реагира веднага", изтъкна военният министър, като уточни, че армията е готова в рамките на 24 часа да осигури 1200 военни, а като цяло общо 3000.