БСП поиска изслушване на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка със спирането на спешния прием на Педиатрията в София. От парламентарната трибуна Драгомир Стойнев поиска министър Ананиев да дойде в 11.00 часа в пленарна зала, за да отговаря на въпроси за Педиатрията, а не на други въпроси, както е предвидено в програмата за парламентарен контрол.

"Ние сме изключително притеснени, искаме министърът да дойде и да отговори, желанието ни е всички политически сили да му зададем този въпрос", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на левицата Драгомир Стойнев.

От ГЕРБ отказаха с обяснението, че в искането си от БСП не са посочили ден и час, в който да изслушат министъра , а това било в разрез с Правилника за дейността на НС.

Оказа се, че за политиците от ГЕРБ е важно да е ясен денят и часът за този спешен случай, управляващите явно пазят министъра, коментира Стойнев. Той бе категоричен, че този подход е недопустим. От БСП подчертаха, че Кирил Ананиев днес трябва да е в парламента, за да отговоря на други въпроси от парламентарния контрол.

Председателят на парламента Цвета Караянчева опита да се оправдае с думите, че е очаквала от опозицията да предложат това да бъде включено в дневния ред. Ще подложа вашето предложение, ако направите такова на гласуване в зала, обясни Караянчева.

След процедура по прегласуване и спор по начина на водене, направеното предложение от левицата бе отхвърлено. От гласували 151 народни представители - "за" бяха 72, петима "против" и 74 въздържали се.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова посочи, че Министерство на здравеопазването е създало необходимата организация за спешния прием. Тя уточни, че затворено е интензивното отделение на Педиатричната болница. "Децата се приемат в Пирогов, Александровска болница и Трета градска болница", каза още тя.

Георги Свиленски от левицата обобщи случилото се в залата като "срам и позор". "Детска болница се закрива в съвременна България и вие гласувате въздържали се и против изслушването на министъра", каза той и продължи с апел към председателя на парламента Цвета Караянчева като пръв сред равни да окаже някакво въздействие върху мнозинството от ГЕРБ.

"Дайте този знак да гласуват "за" - защото те чакат, не знаят какво да правят", посочи Свиленски. Според депутата случаят е важен, случаят е спешен и няма нужда министъра да бъде крит зад административни правила.