Би имало смисъл в закриването на Агенцията за българите в чужбина, ако на нейно място се възстанови съществувалото министерство за българите в чужбина от първия мандат на Бойко Борисов, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов, цитиран от "Канал 3".

"Агенцията за българите в чужбина като структура има основна цел да се грижи за възпитанието и поддържането на съзнанието и връзките на българските общности с държавата България. Говорим за българските общности не само от новата емиграция, която е около 1,5 млн., но и със старите български исторически общности в съседните на България страни - най-вече Македония, Сърбия, Румъния, а и по-далечни като Молдова и Украйна. Закриването на Агенцията за българите в чужбина би имало смисъл да се закрие, ако на нейно място се възстанови съществувалото Министерство на българите в чужбина от първия мандат на г-н Борисов. Тогава министър на българите в чужбина беше Божидар Димитров", разясни вицепремиерът.

Трябва да има сериозен държавен орган, за мен това е по-добре да бъде Министерство на българите в чужбина, отколкото една държавна агенция, който държавен орган да осъществява политиката на държавата спрямо българските общности, защитавайки и отстоявайки техните социални и ако щете, исторически интереси в някои страни, съседни нам, които отричат дори съществуването на такива български общности.

Припомняме, че на заседанието на Министерски съвет на 21 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че е възложил на ресорните министри да мислят как да се закрие ДАБЧ (Държавната агенция за българите в чужбина). Идеята на министър-председателя обаче не е за разкриване на ново министерство. Според него няма нужда от такова и има достатъчно институции, които се занимават с проблема. 

"Възложил съм на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос", обяснява премиерът. Той допълва, че сега се работи по тази тема.

"Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим", пояснява Борисов.