Правителството отпусна още 6 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за разплащане на доставени противоградови ракети, съобщиха от МС.

Преди откриването на активния сезон по градозащита, Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) разполагаше с 4870 ракети. Поради необходимост от обезпечаване на ракетните площадки в страната ще бъдат заявени и доставени 8326 ракети, които ще бъдат разплатени с отпуснатите пари, пише в съобщението.

През май тази година бяха открити два нови командни пункта в град Хасково и село Тъжа. Така броят им на територията на страната нарасна от 9 на 11. Те защитават селскостопанската продукция от градушки в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Хасково.

Към момента 11-те командни пункта разполагат с 256 ракетни площадки, като предстои пускането на още нови пет към старите полигони в Плевен и Пловдив и една към този в село Тъжа, уточняват от МС.

От края на април досега градушките са унищожили 94 000 декара земеделски земи в незащитените територии на страната. Те са предимно в районите на град Левски и град Свищов. Но поражения има и в районите, където има противоградни площадки- около 1000 декара - в Сливен, Стара Загора и Пловдив, предаде bTV.

Село Змейово се намира на границата между две защитени територии. В петък там 20-минутна градушка унищожи напълно селскостопанската продукция.

В района на поразеното село Николай Далаков отглежда 230 декара лозя. Още не са направили пълна оценка на загубите, но е ясно, че щетите са огромни.

Според Николай Далаков около 80% от реколтата, на места 100%, е тотално унищожена.

Дори и с допълнителните 6 милиона лева за противорградни ракети, село Змейово пак остава незащитено от ледените късове.

"Село Змейово е между две от нашите защити. Новия изграден полигон в село Тъжа и полигона в Петрово. Самото село попада между двете територии и нямаше как да се въздейства на тази клетка! Единственият начин, по който можеше да се въздейства, е ако беше въведен самолетен способ за защита, което сега не е въведено!", обясни Стефан Георгиев - метеоролог е ИА "Борба с градушките".

Повечето стопани отглеждат зеленчуци и плодове за собствени нужда. Те нямат застраховка. И в следващите дни прогнозите са, че вероятността от градушки остава голяма.