Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да преговаря за цената на поръчката за доставка на машини за предстоящите парламентарни избори. Но е готова да преговаря с всеки, който може да изпълни условията на поръчката. Това заяви по БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

"В решението е определена максимална цена за тази поръчка. Ако няма кандидати, няма да има поръчка. Ситуация, в която ще започне пазарлък относно цената, мисля че е излишно да се обсъжда", коментира той.

По думите му единственият изпълнител в страната, който би могъл да участва в тази процедура, може да е "Сиела-Норма", но доставчикът не е доволен от цената, която е предложена от ЦИК. Предложението стига до максималната цена от 6,5 млн. лв., която е определена на базата на становище на експерти и цената на предишната поръчка.

Като причина за отказа от фирмата изтъкнаха допълнителни разходи, както и транспорт на машини до секциите в чужбина. Аргументът им е, че ако изпълнят поръчката при този таван, загубите им ще са много големи. По сметки на фирмата са необходими около 15 милиона лева.

Цветозар Томов смята, че опцията да се вземат машини от друга страна е невъзможна, тъй като няма достатъчно време.

"Избори в България са правени и без машини. Правени са и без бюлетини. Избори ще има при всички положения, дори да не бъдат осигурени допълнително количество машини", заяви Томов.

Пред bTV председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева каза, че отказът на "Сиела-Норма" да достави допълнителни машини за изборите при заложената цена от 6,5 млн. лв. е опит за извиване на ръце.

Митева изрази надежда ЦИК да разбере истината за цената и за отказа. По думите ѝ поръчаните машини за предишните избори са стрували 43 млн., а цената е определена Министерския съвет.

"Никой не знае как се е стигнало до тази цена (и разход от 6.5 млн.). ЦИК просто е подписала един договор и е гласувала тази цена. Разбирам, че дори самите представители на "Сиела" не могат да обяснят как се е стигнало до тази цена. (...) Според мен това е едно извиване на ръце от фирмата, защото е ясно, че първите машини са доставени от тях и е нормално и останалата част да се достави от тях", отбеляза Митева.