Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Кайро, Египет. Той беше посрещнат с почетен гвардейски шпалир лично от премиера на страната Мустафа Мадбули.  Настоящото посещение на българския премиер е втора визита на това равнище в историята на двустранните ни отношения с Египет, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Българската страна има интерес и би желала да види едно действително и трайно активизиране на политическия диалог с Египет, заяви Борисов по време на разговора си с премиера и министър на жилищното строителство и урбанизацията на Арабска република Египет Мостафа Кемал Мадбули.

Борисов отбеляза, че българското правителство се стреми да поддържа интензивен политически диалог на всички нива с традиционните партньори на България в Близкия изток и Северна Африка.

Премиерът добави, че страната ни е готова да развива пълноценни и взаимноизгодни отношения с Египет във всички области от взаимен интерес - икономика, енергетика, земеделие, сигурност, туризъм, култура, образование и други. За тази цел е необходимо да бъдат очертани конкретни действия и практически стъпки за разширяване на сътрудничеството, подчерта той.

Борисов изрази увереност, че с настоящата му визита в Кайро ще се постигне конструктивен диалог по ключови теми от двустранен и регионален характер.

Утре премиерът ще разговаря с президента на Египет Абдел Фатах Ас Сиси. В продължение на разговорите им по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, двамата ще обсъдят активизиране на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес.

В делегацията, ръководена от Бойко Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.

Преди Египет Борисов бе на посещение в ОАЕ.