Отменя се спорната наредба, която предвиждаше увеличение на часовете по кормуване и въвеждането на джипиес контрол в автомобилите. Това стана след среща между протестиращите днес автоинструктори и министрите на транспорта и образованието Росен Желязков и Красимир Вълчев и 4-часова блокада в центъра на София.

Стотици преподаватели по авто-мотоподготовка излязоха в 12 ч с колите си на протест и блокираха движението от бул. "Батенберг" до "Независимост", движението се извършваше по обходни маршрути - през ул. "Г.С. Раковски. Автоинструкторите настояха да отпадне увеличаването на часовете за кормуване, а методиката да обучение да бъде изработвана от образователното министерство. По време на протеста автоинструкторите блокираха движението в столицата от бул. "Батенберг" до "Независимост", движението се извършваше по обходни маршрути - през ул. "Г.С. Раковски".

Вижте снимки >>

Часовете зад волана трябваше да се увеличат от 31 на 42 ч., а предлаганият нов начин на провеждане на занятията и на практическия изпит също предизвика полемика в бранша.

"Основно ни изкара на улицата заповедта, подписана от министъра на образованието, завишаване на часовете по практика и свързване на часовете с така наречения Е-контрол, тоест електронен контрол върху работата на преподавателите по практика. То е и корупция, и рекет", каза Стефан Малковски, председател на Националния автоинструкторски съюз.

Стефан Малковски, председател на Националния автоинструкторски съюз

Снимка: БТА

Ще се сформира нова работна група за нови разпоредби за обучението и изпитите на водачите, договориха протестиращите днес. Тя ще бъде оглавена от председателя на Държавната агенция по пътна безопасност Малина Крумова.

"Тази група ще има разширени задачи, които са свързани с това да се уточни какъв трябва да е изпитът, какво трябва да е обучението, какви да са необходимите мерки - много по-широко, извън провеждането на обучението и контрола върху обучението. Да работим и в контекста на новото законодателство, което предстои да се подготвя във връзка с решението на Министерски съвет за нов Закон за движение по пътищата", обясни Крумова.

Бойко Рановски (ляво) и Малина Крумова говориха пред Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, след среща с протестиращи автоинструктори

Снимка: БТА

Директорът на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски допълни:

"Когато работната група излезе със съответните предложения, и те се приемат и няма разнобой в бранша, и се приемат консенсусно, тогава ще започнат промени в нормативната база".

Протестът на автоинструкторите се проведе на площад “Александър Батенберг” в столицата

Снимка: БТА

Постигната договорка спира протестите.

Протестът на автоинструкторите се проведе на площад “Александър Батенберг” в столицата

Снимка: БТА