От днес изтеглям министрите на "Има такъв народ" и слагам край на тази коалиция. Това заяви лидерът на партията Слави Трифонов в обръщениe, излъчвано в социалната мрежа. 

"Причините, поради които тази коалиция не работи и ние нямаме място в нея, са две - Македония и факта, че в държавата вече няма пари", посочи Трифонов.

Той коментира и защо министрите на ИТН са напуснали днешното заседание на МС за актуализацията на бюджета.

"Днес министрите на ИТН напуснаха заседание на МС заради изключително лошия бюджет, който представи министърът на финансите Асен Василев. Това е поредният повод, който ясно и безапелационно показва, че нито министър-председателят, нито финансовият министър се справят, нито тази коалиция работи както трябва, даже това е агония", обясни Трифонов.

По думите му премиерът Кирил Петков води друга външна политика по казуса с РСМ, по-различна от тази на МВнР, от тази на НС и от декларираната на Консултативния съвет при президента Румен Радев.

"Министър-председателят си има друг външен министър и той се казва Весела Чернева", отбеляза още Трифонов и продължи:

"Министър-председателят е обещал на различни лидери от ЕС и света, че ще вдигне ветото на Македония и прави всичко възможно това да се случи, въпреки че огромната част от българските граждани искат Северна Македония да започне преговори чак когато изпълни договора между двете държави, подписан през 2017 година", категоричен е лидерът на ИТН.

По думите му по този начин Кирил Петков "грубо и безпардонно, и едностранно нарушава подписаното коалиционно споразумение".

"Македония е важна част от нашата история и нашата душа и никой няма право да взема еднолични решения против волята на българския народ. Това се нарича най-простичко - национално предателство", каза Слави Трифонов.

Относно бюджета политическият лидер коментира, че "в държавата хвърчат едни милиарди нагоре-надолу".

"Това, естествено, ме ужасява. Всеки лев е важен особено ако говорим за парите на държавата, защото това всъщност са всичките ни пари - нашите пари. И никой няма право да ескспериментира с тях. Еднолично. Да ги харчи, както намери за добре и да прави каквото си иска, ако ще не да е завършил Харвард, а да е завършил Междугалактическия институт", обясни Трифонов.

Той изтъкна и следните факти, отбелязвайки, че има достатъчно информация за тях:

Никой не знае за какво се изхарчи най-голямата сума в историята на България - 9 милиарда лева за 9 дни през декември 2021 г. Четири милиарда се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Тоест, вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма достатъчно други приходи. Милиард и двеста милиона от държавните дружества се взеха, за да се купи зърно. Но зърно няма, а и милиард и двеста няма. Къде са? Повечето т.нар. "мерки", планирани за актуализацията на бюджета, само ще увеличат инфлацията и ще обезценят и малкото останали пари на хората. Къде е борбата с мръсните пари, които така щедро щяха да ловят? Къде са осветлените корупционни схеми на предишното управление? Къде са онези 8 милиарда кражби от бюджета и защо не са в държавата тези пари? Как ви звучи намерението на Асен Василев да изтегли нов дълг - над 10 милиарда лева само за тази година? Кой мислите, че ще ги плаща - той или ние и нашите деца?", попита лидерът на ИТН и катеорично заяви:

"В крайна сметка, освен захвърлянето на националния интерес на България спрямо Северна Македония, министрите на "Продължаваме промяната" водят държавата, тоест всички нас и към фалит".

Трифонов обясни, че не иска власт, а всичко е въпрос на морал.

"Ако искахме власт, щяхме удобно да си стоим в управлението и да се ползваме от всички екстри на властта. Но аз не съм тук за това. Тук съм заради морала. Заради моралния избор не направих правителство, когато имах най-много депутати. Заради моралния избор и сега, сам, доброволно излизам от управлението. Ако целта беше облаги - щях да стоя усмихнат и ояден в тази коалиция. Само че, за разлика от "Продължаваме Промяната", аз не съм такъв", подчерта лидерът на ИТН.